Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Omlet z cukinią i parmezanem

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 20 min.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200 g cukinii
  • 30 g parmezanu
  • 10 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Posiekany szczypiorek

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie dodaj pokrojoną w cienkie półplasterki cukinię. Smaż na średnim ogniu, aż cukinia lekko się zarumieni. Podczas smażenia dopraw solą oraz pieprzem, aby wzbogacić smak warzyw. W osobnej misce roztrzep jajka, używając trzepaczki, aż uzyskasz jednolitą masę. Wlej jajka na podsmażoną cukinię i smaż na małym ogniu. Co jakiś czas delikatnie podnoś brzegi omletu łopatką, aby równomiernie się ściął. Gdy omlet będzie lekko ścięty, posyp go startym parmezanem. Jeśli chcesz, możesz przykryć patelnię na minutę lub dwie, aby ser lepiej się roztopił. Na koniec udekoruj omlet posiekanym szczypiorkiem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!