Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Muffinki orkiszowe z serem żółtym, pomidorkami i papryką

Ilość porcji: ok. 6-8 szt.

Czas przygotowania: 15 min.

Składniki:

  • 200 g mąki orkiszowej typ 630 - 650
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • 125 ml oleju
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • ok. 120 g sera żółtego w kostce
  • 100 g salami
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 6 pomidorków koktajlowych

PRZYGOTOWANIE

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Osobno wymieszaj jajka, olej i mleko. Mokre składniki wlej do suchych i mieszaj rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej konsystencji. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 2/3 porcji dodaj do ciasta wraz z pokrojoną drobno w kostkę papryką oraz pokrojonym w cienkie paseczki salami. Dokładnie wymieszaj. Papierowe papilotki umieść w formie na muffiny. Wypełnij ciastem do 2/3 wysokości - w trakcie pieczenia ciasto wyrośnie. Pozostałym serem posyp wierzch muffinów. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Na wierzchu każdego muffina ułóż po dwa kawałki. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C z funkcją grzania góra - dół na około 25 minut. Upieczone muffiny wyjmij i studź na kratce. Podawaj na ciepło lub zimno. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!