Wiele osób czeka cały rok na to, aby rozpocząć sezon grillowy. Gdy robi się ciepło, możliwość gotowania na świeżym powietrzu, a później jedzenia przysmaków pod chmurką staje się prawdziwą przyjemnością. Często wystarczy mniej niż godzina, aby przyrządzić smaczny posiłek na grillu. Cały proces usprawni przygotowana wcześniej marynata, w której zanurzone kawałki ulubionego mięsa będą czekać, aż wrzucisz je na ruszt. Dania z grilla mogą być zdrowe i dietetyczne. Wszystko zależy od tego, co na nim przyrządzisz. Oprócz różnego rodzaju mięs warto też przygotować przekąski ze świeżych warzyw. Można je faszerować lub potraktować jako samodzielny posiłek. Zrobisz w ten sposób wegetariański przysmak, który urozmaici Twój sezon grillowy.
Potrawy z grilla najczęściej nie są zbyt wyszukane. W końcu grillowanie jest proste i szybkie! Na ruszcie lądują kiełbasa, boczek i marynowana karkówka. Jednak dobrze byłoby urozmaicić ten repertuar. Proponowane przez nas przepisy na potrawy z grilla są proste, a przygotowanie ich nie zajmuje dużo więcej czasu niż to, co robisz zazwyczaj. Warto grillować warzywa takie jak bakłażan, cukinia czy papryka. Mogą one być dodatkiem do mięs lub stanowić samodzielne danie. Przygotujesz wtedy lekki posiłek na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi.
Przepisy na dania z grilla to głównie mięsa, ale nie może wśród nich zabraknąć również pysznych warzyw. Jeśli do tej pory nie próbowałeś ziemniaków przyrządzonych w ten sposób, to koniecznie musisz to nadrobić. Wystarczą tacka, umyte wcześniej warzywa, oliwa z oliwek oraz przyprawy. Przygotowane w ten sposób ziemniaki są wyraziste w smaku. Można dodatkowo podać je z masłem czosnkowym lub kawałkami żółtego sera. Dobrze smakują zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie ryby z grilla czy różnych mięs.
Grillowana polędwica z kurczaka
Podaj piersi z kurczaka w nieco innej odsłonie. Ten przepis na grilla zachwyca nawet tych, którzy zazwyczaj nie sięgają po drób. Przygotowane w ten sposób danie to soczysty filet rozpływający się w ustach. Dodatek salsy z awokado, natki pietruszki oraz pomidorów nadaje całości świeży, letni charakter. Kurczaka wystarczy posmarować oliwą, posypać ziołami i zamarynować. Potem wystarczy położyć go na rozgrzany ruszt lub patelnię i Twoje danie będzie już gotowe.
Karkówka to, podobnie jak szaszłyk czy kiełbaski, absolutny grillowy hit. Żeby mięso było kruche i soczyste trzeba wcześniej dać mu chwilę, aby przeszło aromatem przypraw oraz marynaty. Kotlety dobrze jest grillować dosyć krótko, wtedy sok nie wypłynie z mięsa. W efekcie będzie ono dużo smaczniejsze. W towarzystwie sosu tzatziki, przygotowanego na bazie jogurtu naturalnego, a także zielonego ogórka, danie będzie aromatyczne i jednocześnie lekkie. Podaj je z pieczonymi ziemniakami lub z indyjskim chlebkiem naan.
Grillować można mięso, ryby oraz warzywa. Jeśli chcesz przygotować w ten sposób pełnowartościowy, smaczny obiad lub zaprosić przyjaciół na kolację, to do dania głównego zrób dodatki. Jeśli skorzystasz z naszych przepisów, ich przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. Grillowane mięso w towarzystwie świeżej sałatki lub aromatycznego dipu zachwyci Twoich gości.
Często do mięsa podaje się ziemniaki. Może by choć raz zamienić je na sałatkę? Przygotowana z dodatkiem rzodkiewki, kiszonych ogórków i koperku idealnie pasuje do wielu dań. Lepiej zrobić ją wcześniej, a następnie schować do lodówki. Gdy postoi tam kilka godzin, będzie jeszcze smaczniejsza.
Sałatka z serem feta, oliwkami i charakterystycznym dressingiem zdecydowanie kojarzy się ze smakiem wakacji. Jeśli masz ochotę grillować, przygotuj ją jako dodatek do mięsnych dań. Wykorzystaj do tego sezonowe warzywa oraz słony ser, który idealnie podkreśli ich smak.
Sałatka z pieczonymi warzywami
Masz ochotę na coś innego? Wrzuć na grill ulubione warzywa, a później zrób z nich pyszną sałatkę. W ten sposób upieczesz paprykę, bakłażana, cukinię, a nawet pomidory. Kawałki warzyw pod wpływem ciepła jeszcze bardziej wydobędą swój smak. To proste oraz szybkie do przygotowania danie pasujące do grillowanych mięs, kiełbasy i szaszłyków.