Chociaż do gotowania dań wegańskich nie stosuje się składników odzwierzęcych, niczego im nie brakuje. Wręcz przeciwnie! Pozytywnie zaskakują nie tylko smakiem, lecz także kolorami, teksturami i zapachami. Jest w nich wszystko, co najlepsze – soczyste owoce, dojrzałe warzywa, sycące strączki, nasiona oraz oleje. Oprócz tego smaku dodają przyprawy, grzyby, śmietany i mleka roślinne... Daj się porwać kuchni wege. Nasze przepisy mogą stać się znakomitą inspiracją dla Twoich kuchennych przygód!
Podstawa wegańskich przepisów obiadowych to oczywiście warzywa – każdego typu, koloru, wielkości i smaku! Często dania wege wzbogacane są o kasze, ryże czy makaron, a także sycący dodatek strączkowy, np. fasolę, groch, ciecierzycę, soczewicę czy soję (w tym jej przetwory: tofu i tempeh). Lubisz orientalne aromaty? Postaw na propozycje z Dalekiego oraz Bliskiego Wschodu, których kuchnie aż kipią od nadmiaru propozycji wege. Wolisz specjały wegańskie inspirowane kuchnią europejską? Wybierz zupy czy kaszotta z rodzimych warzyw. Pamiętaj, że obiad wege może być przepyszny, ważne jednak, aby sięgać po sprawdzone receptury. Zobacz je u nas!
Szybkie przepisy na wegańskie obiady to nasza specjalność! To świetna propozycja na każdy czas. Sprawdzi się zarówno latem, jak i podczas jesiennych słot czy zimowych dni z trzaskającym mrozem za oknem. Kokosowy smak, sos z ostrością dodaną przez czosnek i chilli oraz egzotyczny aromat w połączeniu z łatwo dostępnymi i niedrogimi warzywami – to musi się udać!
Krem z młodej marchwi z soczewicą
Chcesz znaleźć przepis na pyszny, smaczny, szybki i łatwy w przygotowaniu obiad? Jesteś w dobrym miejscu! Krem z młodej marchwi oraz czerwonej soczewicy z tego przepisu łączy w sobie wszystkie te cechy. Bez obaw, z pewnością nie będzie mdły. To więcej niż pewne, ponieważ ostrości i charakteru dodadzą tej zupie przyprawy takie jak pieprz cayenne, cynamon i kolendra.
Pyszne obiadowe dania wegańskie nie muszą być serwowane na ciepło. Wśród sprawdzonych przepisów na zupy dla każdego weganina możesz znaleźć też chłodniki. Wypróbuj nasz przepis na gazpacho z arbuza oraz pomidorów, w którym jest wszystko – słodycz, kwaskowatość i ciekawy aromat. W upalny dzień danie to można serwować nie tylko po południu, lecz także... na śniadanie!
Najlepsze przepisy na desery muszą zawierać masło, jajka i mleko? Zdecydowanie nie! Najnowsze przepisy wegańskie można przygotować z roślinnymi substytutami tych składników pochodzenia zwierzęcego. Trochę aquafaby, czyli wody z ciecierzycy, warto użyć do ubijania piany, a odrobina syropu z agawy zastąpi miód. Składniki, o których powinien pamiętać każdy weganin, to również mąka, orzechy (nie zapomnij ich wcześniej prażyć), gorzka czekolada, kawa, a także... ziemniak, cukinia, burak czy marchew. Słodkości na bazie warzyw są aksamitne i aromatyczne, a do tego nieraz ekspresowe w wykonaniu.
To ciasto jest klasykiem w roślinnym wydaniu. Szarlotka, która nie wymaga wyrabiania ciasta i robi się właściwie sama. Zamiast masła dodaj oleju kokosowego, a warstwy startych jabłek posyp mąką wymieszaną z kaszą manną oraz cukrem. Prosta receptura, prawda? Nawet niejadków nie trzeba będzie zachęcać, aby spróbowali takiej słodkości!
Weganizm to dieta wykluczająca pewne składniki, ale też dopieszczająca kubki smakowe. Osiem prostych składników, chwila pieczenia, a efekt – powalający! Ciasteczka z ziarnami z tego przepisu są kruche, pyszne i zdrowe, bo z dodatkiem miodu, a nie cukru. To jeden z najciekawszych pomysłów na drugie śniadanie czy przekąskę.
Masz ochotę odkryć sernik na nowo? Popularne w tej kategorii są tofuczniki na bazie tofu. Tylko 30–50 minut pieczenia i możesz cieszyć się sernikiem bez wyrzutów sumienia. Do tego filiżanka lub szklanka herbaty czy kawy... Ze świecą szukać tak pysznego dania! Planujesz rodzinną imprezę? To dobry wybór – z pewnością będzie smakować także tym, którzy bronią się zazwyczaj przed wegańskimi deserami.