Pierogi Z Kapusta Soczewica I Grzybami

Pierogi pieczone z soczewicą, kapustą i grzybami

8 Osoby 150 Minuty

Ciasto na pierogi 

Farsz na pierogi

Dodatkowo

PRZYGOTOWANIE

Farsz

Z kapusty odciśnij sok. Zalej ją wodą w garnku i gotuj przez ok. 40 minut, aż stanie się miękka. Po zagotowaniu wystudź, odsącz z nadmiaru wody i posiekaj.

Soczewicę namocz przez co najmniej godzinę w zimnej wodzie, a następnie ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Gdy będzie już miękka, odsącz i odstaw do wystudzenia.

Grzyby również namocz w zimnej wodzie. Po upływie godziny odsącz i gotuj do miękkości w ponownie nalanej wodzie. Odsącz jeszcze raz, wystudź i drobno posiekaj. (Jeżeli zamiennie używasz pieczarek, pokrój je w kostkę i przysmaż na maśle).

Cebulę drobno poszatkuj i przysmaż na złoto na maśle. Wszystkie składniki na farsz połącz, wsyp do nich przyprawy, a do smaku dodaj sól oraz pieprz.

Ciasto

Mąkę przesyp do miski i wymieszaj razem z solą. Dodaj posiekane masło, wbij żółtka i wlej śmietanę. Zagnieć ciasto, a następnie uformuj z niego kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienko na posypanym mąką blacie. Powycinaj z niego okręgi o średnicy ok. 10 cm. Na środek połóż łyżkę farszu, złóż na pół i sklej. Za pomocą widelca uformuj krawędzie. Pierogi ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem roztrzepanym ze śmietaną i posyp czarnuszką. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25-30 minut do uzyskania złotego koloru.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!