Pierniczki, czyli korzenne ciasteczka o wyjątkowym zapachu, smaku i tradycji. Choć pierniki kojarzone są z Toruniem, to ich zapach w okresie Bożonarodzeniowym roznosi się w każdym zakątku Polski. Wyjątkowy aromat korzennych przypraw wprowadza niezapomnianą atmosferę oraz łączy pokolenia. Spędzenie czasu z rodziną przy tworzeniu wypieków to czas, który na długo pozostanie w naszej pamięci.
Pierniczki na choinkę — najlepszy przepis
Składniki:
Dekoracje:
Przygotowanie:
W rondelku podgrzej masło, miód i cukier, mieszając, aż składniki się połączą. Odstaw do przestudzenia. Do miski przesiej mąkę, sodę, przyprawę do piernika i kakao (jeśli używasz). Wlej przestudzoną mieszankę miodową, dodaj jajko i zagnieć na gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt klejące, dodaj trochę mąki. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).
Rozwałkuj ciasto na grubość około 3-5 mm. Wytnij różne kształty. Pamiętaj, aby w każdym pierniczku zrobić dziurkę na wstążkę! Ułóż pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez około 8–10 minut, aż lekko się zarumienią. Nie piec zbyt długo, bo staną się zbyt twarde. Po całkowitym ostygnięciu udekoruj pierniczki lukrem królewskim lub innymi ozdobami. Pozostaw do wyschnięcia. Przewlecz wstążki przez dziurki w pierniczkach i powieś je na choince. Gotowe!
Katarzynki a pierniczki — które lepsze?
Historia katarzynek i jej nazwy pochodzi od imienia córki piekarza, czyli Katarzyny, którą ojciec poprosił ją o pomoc przy wypieku pierniczków. Legenda mówi, że Katarzyna nie mogła znaleźć foremek do wycięcia różnych kształtów, dlatego użyła kubka. Ułożone kółka był zbyt blisko siebie, przez co w trakcie pieczenia połączyły się w jednego dużego piernika. Ot historia powstania Katarzynek! Ale czy Katarzynki to te same pierniczki co wieszamy na choinkę? Niekoniecznie, ponieważ różnią się formą, składem i konsystencją oraz techniką wykonania.
Pierniczki na choinkę przygotowywane są z twardszego ciasta, tak aby można było wyciąć różne kształty przy pomocy foremek. W porównaniu do katarzynek nie są tak miękkie, a ich skąd może być prostszy, ponieważ liczy się to, jak będą wyglądać na choince. Dzięki temu, że mają służyć jako dekoracja, to przy ich ozdabianiu może ponieść nas fantazja i ozdobić je kolorowym lukrem, posypką czy cukrowymi ozdobami.
Symbolika i tradycja pieczenia pierników
Tradycja w wypiekaniu pierniczków jest zakorzeniona w XVII wieku i przekazywana z pokolenia na pokolenie, jako Bożonarodzeniowa tradycja. Istnieje wiele legend oraz historii dotyczącej pierwszych wyrobów pierników. Dzięki przepisom przekazywanym z pokolenia na pokolenie tradycja udało się zachować do dziś. Nie są one pieczone bez powodu. Pierniczki na świątecznym stole to symbol bogactwa, dobrobytu oraz słodkiego życia, dlatego w wigilijny wieczór warto skosztować choć jednego.
Popularne stały się również domki z piernika. Co ciekawe pomysł na ich stworzenie powstał po napisaniu baśni “Jaś i Małgosia” przez braci Grimm. Dom czarownicy z piernikowej chatki został inspiracją do tradycji bożonarodzeniowej, lecz kojarzona jest teraz z ciepłem, radością i świąteczną atmosferą.
Tajemnica smaku pierniczków
Nieodłącznym zapachem podczas przygotowań do świąt jest woń pieczonych pierników. Intensywny aromat rozprzestrzenia się po całym domu, dając znać, że święta zbliżają się wielkimi krokami. Charakterystyczny zapach pierniczków powstaje, poprzez intensywność dodawanych przypraw korzennych tzn. cynamon, mielone goździki i imbir, oraz gałkę muszkatołową. Taka mieszkanka to jedna z przyjemniejszych zapachów świąt.
Dekorowanie pierniczków na choinkę
Nie ma idealnego sposobu na udekorowanie pierniczków na choinkę. Tutaj liczy się oryginalność, kreatywność a przede wszystkim dowolność! Wszystkie wzory, kolory, kształty to wytwór wyobraźni. W internecie jest wiele pomysłów i przykładów dekoracji, które mogą posłużyć do inspiracji.
Do dekoracji warto użyć rzeczy dostępnych w sklepach m.in. specjalnych pisaków dostępnych w sklepach, roztopionej czekolady czy gotowego lukru. Można również przygotować lukier samemu w domu — wystarczy cukier puder oraz białka jaj. Jego gęsta konsystencja sprawdzi się przy dekoracji, a śnieżnobiały kolor podkreśli głęboki, ciemnobrązowy odcień pierniczka.