Bataty Z Fetą 1 Z 2 2

Pieczone bataty z fetą

3 Osoby 45 Minuty

Składniki

Pesto z rukoli

Dodatkowo

Przygotowanie 

Piekarnik rozgrzej do 200°C (góra–dół). Bataty wyszoruj i osusz, po czym pokrój na plastry o grubości około 1,2 cm. Ułóż je równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą, posól i popieprz. Piecz około 35–40 minut, aż będą miękkie i lekko złociste przy brzegach. 

W czasie pieczenia przygotuj pesto – przełóż rukolę, czosnek, orzechy i oliwę do blendera, dodaj sok z cytryny i parmezan. Miksuj pulsacyjnie, uzyskując lekko ziarnistą pastę; jeśli chcesz dodać ostrości, dorzuć szczyptę chili. Dopraw solą i pieprzem, a na końcu krótko zmiksuj, by połączyć składniki. 

Upieczone plastry batatów wyjmij, skrop resztą oliwy i odrobiną soku z cytryny. Każdy plaster posmaruj pesto, posyp fetą i obficie udekoruj pestkami granatu – to połączenie słodkiego, wytrawnego i kwaskowego w jednej przekąsce robi prawdziwe wrażenie. 

Netto życzy smacznego!