
Pasztet z soczewicy i warzyw z kiełkami rzodkiewki
PRZYGOTOWANIE
- Marchew, seler i pietruszkę obierz i pokrój w mniejsze cząstki. Wymieszaj je z oliwą i wyłóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piecz do miękkości (około 45 minut), mieszając je od czasu do czasu.
- W tym czasie na oleju kokosowym podsmaż drobno posiekaną cebulę. Wsyp soczewicę i wlej część bulionu. Gotuj powoli na małym ogniu, często mieszając i dolewając powoli bulion. Gdy soczewica będzie już miękka i zacznie się rozpadać, odstaw patelnię.
- Upieczone warzywa przełóż do miski wraz z gotową soczewicą. Zmiksuj blenderem na pastę.
- Len wymieszaj z ½ szklanki wrzątku i odstaw na 5 minut. Następnie dodaj do reszty składników wraz z przyprawami. Dokładnie wymieszaj i posól do smaku.
- Małą keksówkę o wymiarach około 10x24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż gotową masę i wstaw do piekarnika. Piecz 45-60 minut w 180ºC do „suchego patyczka”. Następnie wyjmij i odstaw do wystudzenia.
- Gotowy pasztet krój na plastry i podawaj z chrzanem oraz kiełkami rzodkiewki.
NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!