Pasztet 7

Pasztet na Wielkanoc

12 Osoby 240 Minuty

Sposób przygotowania:  

Oczyść wszystkie rodzaje mięsa z błon i tłuszczu, następnie dokładnie je opłucz i przełóż do dużego garnka. Zalej wodą tak, aby mięso było całkowicie przykryte. Obierz i umyj warzywa, a następnie dodaj je do garnka. Dorzuć liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Gotuj pod przykryciem około godziny, aż mięso będzie miękkie. Na około 5 minut przed końcem gotowania dodaj oczyszczoną z błon wątróbkę. Odłóż całość do przestygnięcia.

Następnego dnia wyjmij mięso i warzywa z wywaru. Do zimnego wywaru włóż bułki do namoczenia. Przemiel trzykrotnie wszystkie rodzaje mięsa przez maszynkę z drobnym sitkiem. Warzywa i odciśnięte bułki również zmiel. 

Do zmielonego mięsa dodaj żółtka. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy mięsnej. Dolej około 3 szklanki wywaru - mniej jeśli wolisz bardziej zwarty pasztet, więcej jeśli ma być miękki do smarowania. Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką całą masę. Dopraw do smaku pieprzem, solą i startą gałką muszkatołową.

Przełóż masę do form aluminiowych lub metalowych form wcześniej wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Piecz w temperaturze 180°C przez godzinę. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Przechowuj w lodówce.  

Netto życzy smacznego! 

Składniki: