Przygotowanie
Aby przygotować pyszne paszteciki z kapustą i pieczarkami, zacznij od przygotowania farszu. Kapustę kiszoną posiekaj i ugotuj do miękkości przez około 45 minut. W międzyczasie podsmaż na oleju drobno posiekaną cebulę, dodaj pokrojone pieczarki i smaż do odparowania wody. Połącz kapustę z pieczarkami, dopraw solą i pieprzem, a następnie odstaw do wystudzenia.
Na ciasto przesiej mąkę, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj na kruszonkę. Następnie dodaj żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Zagnieć szybko gładkie ciasto i schłodź w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm Nałóż nadzienie i zawiń w ciasto. Odetnij od reszty ciasta. Rulon ciasta z nadzieniem pokrój na paszteciki.
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp czarnuszką jeśli lubisz i piecz w temperaturze 180°C przez 25-30 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Netto życzy smacznego!