Wykonanie:
Ciasto na pączki: Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj cukier i mieszaj do momentu aż staną się płynne. Wlej mleko, dodaj mąkę i wymieszaj. Rozczyn odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Żółtka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Do osobnej miski przesiej mąki i sól. Wlej wyrośnięty rozczyn i wymieszaj. Dodaj ubite żółtka, olej, spirytus, pozostałe mleko i wyrabiaj gładkie, elastyczne ciasto. Finalnie ciasto powinno odstawać od ścianek misy miksera. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1h.
Stolnicę podsyp mąką, wyłóż ciasto i wyrabiaj około 2 – 3 minuty, aby odgazować ciasto. Rozwałkuj na grubość 2 cm. Wykrawaj szklanką pączki o średnicy około 6 – 6,5 cm. Układaj na stolnicy posypanej mąką w odstępach, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 25 – 30 min. 15 minut przed końcem wyrastania pączków rozgrzej tłuszcz do temperatury 170 – 175 stopni C. Przygotuj talerze wyłożone papierowym ręcznikiem i łyżkę cedzakową. Wyrośnięte pączki wkładaj do tłuszczu. Smaż jednocześnie maksymalnie 4 pączki po około 3 minuty z każdej strony. W gotowych, jeszcze ciepłych pączkach zrób dziurę na nadzienie. Do wystudzonych pączków nałóż nadzienie. Następnie zanurz pączka do 1/3 w roztopionej czekoladzie, wierzch posyp orzechami.
Nadzienie:
Mleko podgrzej niemal do wrzenia. W osobnej miseczce rozbełtaj żółtka ze śmietanką i cukrem. Przelej nieco gorącego mleka do żółtek aby je zahartować. Wymieszaj i przelej z powrotem do rondelka. Podgrzewaj do temperatury 85 stopni tworząc krem angielski. Gorącym kremem zalej czekoladę dodaj orzechy laskowe, dodaj mascarpone, sól i zblenduj całość ok. 3-4 minuty. Odstaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin aż nadzienie stanie się gęste. Gotowym nadzieniem napełnij pączki.
Netto życzy smacznego!