Jak zrobić gofry?
Ciasto:
Żółtka umieść w misce. Dodaj mleko, olej, mąkę owsianą oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj i odstaw na 20 minut do zgęstnienia ciasta. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i wymieszaj delikatnie z ciastem.
Gofrownicę rozgrzej i posmaruj olejem powierzchnię grzejną za pomocą pędzelka. Nakładaj po ok. 3 łyżki ciasta na porcję. Piecz do uzyskania złoto brązowego koloru. Upieczone gofry studź na kratce.
Jajko w koszulce:
Jajko wbij do małej miseczki. Wodę wlej do garnka i zagotuj. Zmniejsz ogień i dodaj 2 łyżki octu. Wodę wymieszaj tak, aby na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlej jajko z miseczki. Przestań mieszać i gotuj jajko ok. 3 minuty. Wyjmij jajko łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku. Każde jajko gotuj osobno.
Pasta z suszonych pomidorów i awokado:
W naczyniu blendera umieść wszystkie składniki i rozdrobnij do konsystencji pasty.
Ciepłe gofry posmaruj pastą z awokado i suszonych pomidorów, umieść kilka listków rukoli i jajko w koszulce. Całość skrop oliwą z oliwek i oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Co dodać do ciasta na gofry?
Ciasto na gofry samo w sobie jest smaczne, ale jak chcesz poeksperymentować i dodać mu dodatkowego, zaskakującego smaku, sprawdź różne przyprawy i dodatki!
Przyprawy, które dodadzą smaku
- Czosnek granulowany – idealny, jeśli chcesz nadać gofrom lekko pikantny, wytrawny charakter. Czosnek świetnie komponuje się z wytrawnymi dodatkami, takimi jak jajko czy awokado.
- Wędzona papryka – doda dymnego, lekko pikantnego smaku. Sprawdzi się doskonale w wytrawnych wersjach gofrów, zwłaszcza podawanych z jajkiem.
- Zioła prowansalskie – mieszanka ziół, takich jak tymianek, rozmaryn, majeranek i bazylia to zawsze dobry pomysł, aby nadać im świeżości.
- Oregano lub bazylia – te zioła świetnie pasują do gofrów w stylu włoskim, zwłaszcza w połączeniu z suszonymi pomidorami czy mozzarellą.
Serowy dodatek
- Tarty parmezan – świetny dodatek, który wprowadzi trochę słonego smaku. Starty parmezan po prostu wmieszaj do ciasta i usmaż tak jak standardowe gofry.
- Mozzarella – doda kremowej konsystencji, a po upieczeniu stworzy delikatną, ciągnącą się warstwę.
- Cheddar – jeśli szukasz wyrazistego smaku, cheddar to świetny wybór. Możesz wmieszać go do ciasta, aby stworzyć intensywnie serowe gofry.
- Feta – świetnie pasuje do owsianych gofrów, zwłaszcza w połączeniu z warzywami, takimi jak szpinak czy suszone pomidory.
Czym można zastąpić pastę z suszonych pomidorów i awokado?
Jest mnóstwo różnych opcji, jeśli nie jesteś fanem awokado, czy suszonych pomidorów. Próbuj i znajdź swoją ulubioną wersję!
- Serek wiejski wymieszany z posiekanym szczypiorkiem, koperkiem, bazylią czy pietruszką to lekka i bardziej białkowa alternatywa.
- Hummus to świetny wybór, która doda kremowej konsystencji i lekko orzechowego smaku. Możesz użyć klasycznego hummusu lub spróbować wersji z dodatkiem pieczonej papryki, buraka, czy ziołowego hummusu z pietruszką.
- Pieczona papryka zmiksowana z oliwą, czosnkiem i przyprawami, takimi jak oregano czy bazylia, stworzy aromatyczną, lekko słodką pastę, która świetnie komponuje się z wytrawnymi goframi.
- Zamiast klasycznej pasty z awokado, możesz przygotować guacamole z dodatkiem pomidorów, cebuli, czosnku i soku z limonki. Taka wersja wprowadzi więcej świeżości do gofrów.
- Twarożek wymieszany z pokrojoną rzodkiewką i szczypiorkiem to świetna, lekka alternatywa. Możesz dodać odrobinę soli, pieprzu i oliwy, aby poprawić smak.
- Fasola biała zmiksowana z oliwą, czosnkiem i cytryną stworzy kremową, neutralną w smaku pastę, która świetnie współgra z dodatkami, takimi jak rukola, pieczona papryka czy grillowane warzywa.
- Pieczone buraki zmiksowane z fetą tworzą lekką, kremową pastę o lekko słodkim i wyrazistym smaku. Idealnie pasuje do owsianych gofrów, zwłaszcza w połączeniu z rukolą lub szpinakiem.