Grillowanie to nie tylko doskonały sposób na przygotowanie mięsa, warzyw czy owoców, ale także idealna metoda na przyrządzenie pysznych owoców morza. Jednym z najbardziej wykwintnych i jednocześnie niedocenianych składników, które można przygotować na grillu, jest ośmiornica. Jak wybrać dobre mięso i jak ją przyrządzić na grillu? Poznaj nasze 3 sprawdzone przepisy!
Jak wybrać dobrą ośmiornicę?
Wybór dobrej ośmiornicy to najważniejszy krok w przygotowaniu dobrej grillowanej potrawy. Nawet najlepsza marynata nie sprawi, że nieświeża ośmiornica będzie smaczna.
Świeżość ośmiornicy
Zapach - świeża ośmiornica powinna mieć delikatny, morski zapach. Unikaj ośmiornic o intensywnym, nieprzyjemnym zapachu, który może świadczyć o zepsuciu.
Wygląd - skóra powinna być błyszcząca i wilgotna, bez przebarwień czy śladów uszkodzeń. Unikaj ośmiornic z suchą lub matową skórą.
Konsystencja - jędrna i sprężysta
Mięso powinno być jędrne i sprężyste. Jeśli ośmiornica jest zbyt miękka lub rozlazła, może być nieświeża. Ośmiornica powinna być lekko śliska w dotyku, co świadczy o jej świeżości.
Kolor - różowy czy szary?
Ośmiornica powinna mieć naturalny, szarobrązowy kolor. Unikaj ośmiornic o dziwnych przebarwieniach lub plamach, które mogą wskazywać na starość lub choroby. Ośmiornica w kolorze białym, różowym, beżowym to ośmiornica już podgotowana.
Rozmiar
Wybieraj ośmiornicę w zależności o ilości osób, które będą ją jeść. Łatwiej będzie przygotować mniejszą ośmiornicę, jeśli nie potrzebujesz jej zbyt dużo. Mniejsze ośmiornice są zazwyczaj bardziej delikatne i miękkie, podczas gdy większe mogą wymagać dłuższego gotowania, ale mają więcej mięsa - sprawdzą się na większych imprezach grillowych.
Zakup ośmiornicy
Kupuj ośmiornicę w zaufanych sklepach rybnych lub na świeżych targach rybnych, gdzie ośmiornica nie pozostaje przechowywana przez wiele dni lub tygodni. Świeżość produktów jest tam zazwyczaj gwarantowana.
Możesz kupić ośmiornicę świeżą lub mrożoną. Mrożona ośmiornica często jest już oczyszczona i gotowa do użycia, co oszczędza czas. Poza tym, proces mrożenia może pomóc w zmiękczeniu mięsa, co jest kolejną zaletą podczas przygotowywania.
Podstawowe zasady grillowania ośmiornicy
O czym warto pamiętać, przygotowując ośmiornicę do przyrządzenia na grillu?
Przygotowanie ośmiornicy:
Upewnij się, że ośmiornica jest dokładnie oczyszczona. Usuń wnętrzności i oczy. Jeśli chcesz tego uniknąć - wybierz mrożoną, one są zazwyczaj oczyszczone.
Przed grillowaniem, ośmiornicę należy ugotować, aby zmiękła. Gotuj ją w osolonej wodzie przez około 45-60 minut, aż będzie miękka.
Marynowanie:
Marynata - przygotuj aromatyczną marynatę np. na bazie oliwy z oliwek, czosnku, soku z cytryny, świeżych ziół (np. tymianku, natki pietruszki) i przypraw (np. soli, pieprzu, papryki).
Czas marynowania - ostudzoną ośmiornicę pokrój na mniejsze kawałki (macki i korpus) i zamarynuj w przygotowanej marynacie. Najlepiej pozostaw ośmiornicę na co najmniej 30 minut, a nawet na kilka godzin w lodówce, aby mogła dobrze przejść smakami.
Przygotowanie grilla:
Upewnij się, że grill jest dobrze rozgrzany, ale nie za gorący. Średnia temperatura grillowania jest idealna, ponieważ pozwala na równomierne pieczenie bez przypalania.
Delikatnie natłuść ruszt grilla oliwą z oliwek, aby zapobiec przywieraniu ośmiornicy.
Grillowanie:
Grilluj ośmiornicę przez około 3-4 minuty z każdej strony. Kawałki ośmiornicy powinny być złociste i lekko chrupiące na zewnątrz, a miękkie i soczyste w środku.
Obracaj ośmiornicę delikatnie, aby równomiernie się przypiekła i nie straciła swojej soczystości.
Pamiętaj, że to są jedynie wskazówki i jeśli znasz lepszy sposób na przygotowanie ośmiornicy, śmiało go zastosuj! Najważniejsze, żeby smakowało Twoim gościom!