Mus Szampanski 1

Mus szampański z owocami

4 Osoby 30 Minuty

Mus szampański

Owoce

Dodatkowo

Zagotuj w garnku wodę. Miskę z dwoma pierwszymi składnikami: cukrem i żółtkami umieść nad
garnkiem i ubijaj na parze do otrzymania gęstego kremu. Ważne, aby jego temperatura przekroczyła
60°C. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Następnie rozpuść w mikrofali lub na parze. Wlej
do ubitych żółtek i krótko zmiksuj. Wlej prosecco i wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia. W misce
rozetrzyj mascarpone - mikserem lub łyżką. Wlej nieco masy z prosecco i zmiksuj na najmniejszych
obrotach miksera na gładko. Dodaj pozostałą część i krótko zmiksuj. Mus powinien być gładki bez
kawałków mascarpone. Przelej do 4 pucharków i wstaw do lodówki.


Maliny, żurawinę, cukier i sok z cytryny umieść w garnuszku. Gotuj ok. 7 - 8 minut pod przykryciem do
momentu aż żurawina się rozgotuje i będzie miękka. Odstaw do wystudzenia.


Na schłodzony mus wyłóż owoce i udekoruj ciasteczkiem korzennym. Od razu podawaj.


NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!