Wykonanie
Ciasto:
Rozpuść w rondelku masło z cukrem, miodem i mlekiem. Po przestudzeniu dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. W osobnej misce połącz mąkę z sodą i solą. Wlej masę miodową, zagnieć jednolite ciasto. Schłodź przez 30 minut. Podziel na 6 równych części. Każdą rozwałkuj na papierze do wymiarów blachy 36x24 cm. Piecz pojedynczo w 180°C przez 7 - 8 minut na złoty kolor.
Masa:
Masło ubij na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawaj kajmak, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy.
Składanie:
Przygotuj pierwszy blat. Nasącz go dokładnie rumem, używając pędzelka cukierniczego. Rozprowadź równomiernie masę kajmakową (około 3 - 4 łyżki na każdy blat). Nałóż kolejny placek i powtórz czynność z rumem i masą. Kontynuuj, aż wykorzystasz wszystkie blaty. Ostatni również nasącz rumem. Pozostałą masą kajmakową posmaruj dokładnie wierzch i boki ciasta.
Zmiel orzechy w blenderze na drobny proszek. Możesz też posiekać je bardzo drobno nożem. Posyp równomiernie całą powierzchnię ciasta, łącznie z bokami, dociskając lekko orzechy do masy.
Zawiń całe ciasto szczelnie folią spożywczą. Na wierzchu połóż drugą blachę lub deskę do krojenia i obciąż (np. słoikami). Odstaw w chłodne miejsce (15 - 20°C) na co najmniej 3 dni. Z każdym dniem ciasto będzie bardziej miękkie i lepiej przełożone. Pełnię smaku osiąga po tygodniu przechowywania.
Netto życzy smacznego!