Frittata1 2

Mini frittaty warzywne

5 Osoby 45 Minuty

Składniki

Ilość porcji: 20 

Przygotowanie: 

Piekarnik rozgrzej do 180°C i przygotuj 20 silikonowych foremek na muffiny. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj szalotkę i czosnek, chwilę podsmaż, a następnie dodaj cukinię i paprykę. Całość smaż około 6–8 minut, aż warzywa zmiękną i odparują, dopraw szczyptą soli. Do każdej foremki na muffiny włóż po łyżce warzyw.

W misce wymieszaj jajka ze śmietaną, dodać pietruszkę, sól, pieprz, a następnie masę jajeczną rozlej równomiernie do foremek, zostawiając około 0,5 cm wolnego miejsca od brzegu. Piecz 20–25 minut w 180°C, aż frittaty się zetną i lekko zarumienią. Po upieczeniu odstaw na 5 minut w foremkach i podawaj na ciepło. 

Netto życzy smacznego!