PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej olej w woku lub szerokim rondlu na średnim ogniu. Wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i paprykę, delikatnie posól i popieprz. Smaż około 4 minuty, regularnie mieszając. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek i starty na tarce imbir, kontynuuj smażenie przez kolejne 2 minuty. Wsyp przyprawy: curry, kurkumę i kumin, krótko przesmaż, by uwolnić aromaty. Do składników wlej mleczko kokosowe i passatę pomidorową, dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż całość się zagotuje. Teraz dodaj tofu pokrojone w równą kostkę i gotuj przez kolejne 4-5 minut. Całość skrop sokiem z limonki i wymieszaj. Danie podawaj na gorąco z ugotowanym białym ryżem/kaszą, przyozdobione świeżą kolendrą, pietruszką lub kiełkami.
NOTATKA:
Curry możesz przygotować dzień wcześniej - następnego dnia smakuje jeszcze lepiej. W wersji ostrzejszej dodaj świeżą papryczkę chili lub płatki chili.
Netto życzy smacznego!