Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż cebula będzie miękka i szklista. Dodaj groszek i wymieszaj, smaż przez 2-3 minuty. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut, aż groszek będzie miękki. Dodaj większość liści bazylii (zostaw kilka do dekoracji), zdejmij garnek z ognia i zblenduj zupę na gładki krem za pomocą blendera. Wlej śmietankę 30%, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Delikatnie podgrzej (nie doprowadzaj do wrzenia). Podawaj zupę udekorowaną pozostałymi liśćmi bazylii i skroploną oliwą z oliwek.
Wariant z serkiem:
Zamiast śmietanki 30% możesz dodać 150 g serka kremowego. W tym przypadku dodaj serek po zblendowaniu zupy, wymieszaj dokładnie i podgrzej do rozpuszczenia serka.
Netto życzy smacznego!