PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Obierz wszystkie warzywa, a następnie pokrój je w jednakowe, dość duże kawałki. Przełóż warzywa do dużego naczynia żaroodpornego, dodaj obrane ząbki czosnku, skrop olejem i posyp świeżym tymiankiem. Całość delikatnie posól i wymieszaj, by warzywa równomiernie pokryły się olejem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 35 - 40 minut. W połowie pieczenia przemieszaj warzywa, by równomiernie się upiekły. Upieczone, złociste warzywa przełóż do dużego garnka, usuń łodyżki tymianku (same listki pozostaw), zalej bulionem lub wodą tak, by płyn lekko przykrywał zawartość. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Dodaj śmietanę i całość zblenduj na gładki, aksamitny krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby dodaj więcej ziół. Zupa powinna mieć kremową konsystencję i charakterystyczny, lekko słodkawy smak pieczonych warzyw. Podawaj gorącą z ulubionymi dodatkami.
NOTATKA:
Aby uzyskać bardziej intensywny smak, możesz przedłużyć czas pieczenia warzyw o 5-10 minut, pilnując by się nie spaliły. Zupa świetnie nadaje się do zamrożenia.
Netto życzy smacznego!