Krem Z Buraków Www

Krem z buraków z mleczkiem kokosowym

4 Osoby 30 Minuty

Składniki

Dodatkowo

PRZYGOTOWANIE

Buraki umyj, osusz, a następnie zawiń w folię aluminiową i włóż do pierkarnika nagrzanego do 220°C na około 2 godziny (aż buraki będą miękkie). Następnie odstaw do przestudzenia, zdejmij folię i obierz ze skórki. Pokrój je na mniejsze cząstki i wrzuć do garnka.
Wlej gorący bulion oraz ¾ zawartości wcześniej wstrząśniętego mleczka kokosowego. Wrzuć drobno posiekaną papryczkę chili oraz starty na tarce czosnek i imbir.

Następnie zawartość garnka zmiksuj blenderem do otrzymania gładkiej i gęstej konsystencji. W razie potrzeby, gdyby zupa okazała się za gęsta, dolej więcej bulionu. Dopraw solą do smaku.

Zupę przelej na talerze. Wierzch polej pozostałym mlekiem kokosowym, posyp posiekaną natką pietruszki i nasionami słonecznika (możesz je uprzednio podprażyć na suchej patelni).

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!