Zadaniem diety ketogenicznej jest wprowadzenie organizmu w stan ketozy tak, by czerpał on energię z tłuszczy zamiast węglowodanów. Posiłki powinny być odpowiednio skomponowane, aby nie doprowadzić do niedoboru składników odżywczych, ale jednocześnie odpowiadały zasadom diety keto. Jednakże warto urozmaicać jedzenie, aby nie popaść w rutynę. Co przygotować na keto obiad, gdy nie mamy pomysłu?

Keto na obiad - 3 pomysły na sycące dania na diecie ketogenicznej
Keto makaron z cukinii z kurczakiem i sosem pesto
Przygotowanie:
-
Cukinię pokrój w cienkie paski, tworząc „makaron” – możesz użyć spiralizera lub obieraczki.
-
Kurczaka dopraw solą, pieprzem i smaż na oliwie z oliwek do zarumienienia.
-
Po usmażeniu kurczaka, pokrój go na mniejsze kawałki i połącz z przygotowanym makaronem cukiniowym.
-
Wymieszaj całość z pesto i podawaj. Opcjonalnie posyp parmezanem.
Keto łosoś z warzywami pieczonymi w folii
Przygotowanie:
-
Warzywa pokrój w cienkie plastry i umieść na kawałku folii aluminiowej.
-
Połóż na nich filety z łososia, posyp solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny, a na wierzch daj kawałek masła.
-
Zawiń wszystko w folię i piecz w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.
-
Po upieczeniu możesz podać z dodatkową cytryną lub świeżą zieleniną.
Keto burger z awokado i sałatą (bez bułki)
Przygotowanie:
-
Z mięsa mielonego uformuj kotlety, dopraw je solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
-
Usmaż kotlety na patelni na oliwie z oliwek, aż będą dobrze przypieczone.
-
Awokado pokrój w plastry.
-
Na talerzu ułóż liście sałaty, na nich połóż kotlet, a następnie plastry awokado.
-
Możesz również dodać jajko sadzone na wierzch.
Jak komponować posiłki w diecie keto?
Posiłki w diecie keto powinny być bogate w zdrowe tłuszcze, białko i ubogie w węglowodany. Odpowiednio zbilansowane składniki odżywcze pomogą organizmowi wejść w stan ketozy. Jak to zrobić?
-
Tłuszcze ok. 70-75% kalorii - dieta keto opera się na tłuszczach, dlatego warto zadbać, aby były to zdrowe tłuszcze np. awokado, oliwa z oliwek, tłuste ryby lub mięso, orzechy i nasiona.
-
Białko ok. 20-25% kalorii - nie powinno występować w nadmiarze, ponieważ jego za duża ilość prowadzi do glukoneogenezy, czyli stanu, w którym nadmierna ilość aminokwasów przekształca się w glukozę i może utrudnić wejście w stan ketozy.
-
Węglowodany ok. 5-10% - powinny pochodzić z niskoskrobiowych warzyw.
Komponując posiłki na diecie keto, należy zwrócić uwagę na makroskładniki i odpowiednią ich ilość. Jeżeli przygotowane dania będą wykonane zgodnie z zasadami diety keto, dostarczy to nam niezbędną energię do funkcjonowania w ciągu dnia.
Myśl o diecie nie powinna wzbudzać obaw ani stresu, więc warto pamiętać, że jest to przestrzeń do eksperymentowania i poznawania nowych smaków. Decydując się na dietę keto, należy wykonywać systematycznie badania kontrolne, aby nie doprowadzić do niedoborów oraz złego samopoczucia.