PRZYGOTOWANIE
Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i zeszklij drobno posiekaną cebulkę. Pod koniec dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodaj ugotowaną, odcedzoną kaszę gryczaną, posiekaną bazylię i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Kaszę przełóż do miseczek.
Awokado obierz i pokrój w paski. Skrop sokiem z cytryny i przełóż do misek z kaszą. Przygotuj jajka w koszulce.
Jajko wbij do małej miseczki. W garnku zagotuj wodę, zmniejsz moc palnika i dodaj ocet. Mieszaj wodę, aby na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlej jajko z miseczki. Przestań mieszać i gotuj jajko ok. 2-3 minuty. Wyjmij jajko łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku. Powtórz czynność z drugim jajkiem.
Jajka umieść na środku kaszy, udekoruj listkami świeżej bazylii, posyp sezamem, pieprzem i solą. Od razu podawaj!
Zobacz też: SAŁATKA Z KASZĄ BULGUR I SOCZEWICĄ