Sposób przygotowania:
Energicznie połącz wszystkie składniki marynaty w głębokiej misce, używając trzepaczki by uzyskać gładką, jednolitą teksturę. Weź karkówkę i delikatnie przygotuj ją uderzając tłuczkiem do mięsa, by zmiękczyć strukturę. Umieść mięso w naczyniu, dokładnie pokryj je marynatą ze wszystkich stron, masując ją w powierzchnię mięsa. Owiń naczynie folią spożywczą i pozostaw w lodówce na minimum 8 godzin, najlepiej na całą noc.
Wyciągnij mięso z lodówki około 60 minut przed planowanym grillowaniem. Rozgrzej grill do średnio-wysokiej temperatury. Umieść zamarynowaną karkówkę na ruszcie i piecz, obracając co jakiś czas, aż mięso będzie soczyste w środku a z zewnątrz lekko przypieczone. Dla średnio wysmażonego mięsa potrzeba około 7-9 minut z każdej strony.
Równolegle zagotuj wodę w dużym garnku, posól ją i wrzuć obrane ziemniaki. Gotuj je do miękkości przez około 20-22 minuty. Odcedź, przekrój na połówki i posmaruj lekko oliwą. Ułóż ziemniaki na grillu i opiekaj przez 10-14 minut, obracając kilkukrotnie, aż uzyskają chrupiącą skórkę i złoty kolor.
Po zdjęciu mięsa z grilla przykryj je luźno folią aluminiową i pozostaw na 10 minut, by soki się ustabilizowały. Następnie pokrój w skośne plastry i podaj na ciepłym talerzu razem z chrupiącymi ziemniakami.
Netto życzy smacznego!