Aby zniwelować nieprzyjemny zapach suszu, warto dodać świeżą pomarańczę, która wprowadzi lekkość i orzeźwienie do smaku.
Przygotowanie:
Jeżeli suszone owoce są bardzo twarde, warto je namoczyć w ciepłej wodzie na około 30 minut, jeśli nie to wystarczy je dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj owoce oraz przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż owoce zmiękną i uwolnią aromat. Na końcu dodaj cukier lub inny słodzik. Jeśli lubisz bardziej intensywny smak, możesz zostawić kompot na kilka godzin, aby się przegryzł. Podawaj ciepły, ale równie dobrze smakuje schłodzony następnego dnia.
Symbolika wigilijnego kompotu z suszu
Kompot z suszu to aromatyczny napój podawany przede wszystkim podczas wieczerzy wigilijnej, ceniony nie tylko za swój bogaty smak, ale także za symboliczną wartość. Według dawnych wierzeń wypicie kompotu z suszu w Wigilijny wieczór ma przynieść długowieczność, a każdy owoc miał dodatkowe znaczenie. Śliwki mają bronić przed złą energią, jabłka symbolizują miłość a gruszki bogactwo. Dawniej wierzono, że wypicie suszu w wigilijny wieczór przyniesie te wartości w nowym roku.
Czy kompot z suszu jest zdrowy?
Kompot z suszu warto pić nie tylko przez ludowe wierzenia, ale dzięki naturalnym składnikom to skarbnica zdrowia i witamin. Napój z suszu dobrze działa na problemy z zaparciami i ułatwia trawienie. Wigilijny stół pełen jest potraw, dlatego może dojść do przejedzenia. Błonnik zawarty w suszu pomoże pozbyć się uczucia przesycenia i zadba o nasz układ pokarmowy.
Susz na kompot Wigilijny składa się głównie z owoców, dlatego bogaty jest w witaminę C wspierającą odporność, witaminę A dbającą o wzrok, witaminę K odpowiedzialną za krzepnięcie krwi oraz witaminę B potrzebną do prawidłowego działania układu nerwowego. Zawiera również składniki mineralne takie jak żelazo oraz potas.
Ile gotować kompot z suszu?
Kompot z suszu jest prosty do wykonania i można by pomyśleć, że nie da się go zepsuć. Czas, który trzeba przeznaczyć na gotowanie kompotu z suszu to około 30 minut. W zależności od użytych owoców czas może być wydłużony, bądź skrócony. Gotując go, należy sprawdzać stan suszu i samodzielnie stwierdzić czy jest już gotowy. Przez zbyt długie gotowanie owoce mogą się rozpaść, a sam płyn przyjmie zbyt gęstą postać.
Jak podawać kompot z suszu?
Tradycyjne podanie kompotu z suszu jest podanie go na ciepło. Pozwala to uwolnić aromat suszu i korzennych przypraw. Aby dodać mu zimowy i świąteczny klimat można serwować go w ceramicznych kubkach przeznaczonych do gorących, zimowych napojów.
Oczywiście można pić go również na zimno, jak orzeźwiający dodatek do kolacji wigilijnej. Schłodzony ma nieco inny charakter i smak, ale wciąż zachowuje wyjątkowy aromat.
Jak przechowywać kompot z suszu po wigilii?
Często zdarza się, że przygotowany napar z suszonych owoców zostaje po wigilii. Aby cieszyć się jego smakiem jeszcze przez kilka świątecznych dni, przestudzony kompot należy przelać do słoika lub innego naczynia i włożyć do lodówki. Jednak wcześniej warto wyjąć z niego susz, co pozwoli nam cieszyć się jego smakiem i świeżością przez około 3-5 dni.
Jeżeli nie mamy miejsca w lodówce, stosując te same zasady, możemy przechowywać go w innym chłodnym miejscu, ale przez 1-2 dni.