Jak Zrobić Uszka Z Grzybami Tradycyjny Przepis Na Uszka Do Barszczu D

Jak zrobić uszka z grzybami? Tradycyjny przepis na uszka do barszczu

4 Osoby 240 Minuty

Barszcz z uszkami to niewątpliwy klasyk każdego wigilijnego stołu. Te małe, lekko podobne do pierogów uszka kradną serca każdego! Może to ze względu na delikatne ciasto, a może aromatyczny grzybowy farsz? Sprawdź, jak przygotować je krok po kroku!

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania uszek?

Składniki na ciasto to podstawowe składniki, które wykorzystuje się przy robieniu ciasta pierogowego. Farsz natomiast to bogactwo smaków i aromatów, które tak bardzo kojarzą się ze świętami!

Składniki na grzybowy farsz:

Składniki na ciasto na uszka:

Jak zrobić farsz na uszka z grzybami?

Suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 2–3 godziny, aż zmiękną. Po namoczeniu odcedź grzyby, ale zachowaj wodę z moczenia, ponieważ ma intensywny smak grzybów. Pokrój cebulę drobno i podsmaż na maśle, aż się zarumieni, następnie drobno posiekaj grzyby i dodaj na patelnie, podsmażając razem kilka minut. Dopraw solą i pieprzem i dodaj trochę bułki tartej, aby poprawić konsystencję. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.

Jak przygotować idealne ciasto na uszka?

Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj szczyptę soli i wymieszaj, a następnie stopniowo wlewaj gorącą wodę - to jest tak zwane parzenie mąki. Dokładnie wymieszaj ciasto widelcem i dodaj olej, zagniatając przy tym elastyczne ciasto, aż będzie odklejało się od rąk. Następnie podziel ciasto na części i rozwałkuj na cienkie płaty. Ciasto powinno być cieniutkie, aby uszka były delikatne. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj kwadraty o boku ok. 4 cm. Na każdy kwadrat połóż niewielką porcję farszu grzybowego (ok. pół łyżeczki). Sklejaj ciasto po przekątnej, tworząc trójkąt, a następnie zlep rogi, formując charakterystyczny kształt uszka.

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę z odrobiną oleju. Wrzucaj uszka partiami do wrzącej wody i gotuj przez 2–3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Jak przechowywać uszka?

Ugotowane uszka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, jeśli Ci się sklejają, posmaruj je odrobiną oleju. Możesz również je zamrozić, zarówno na surowo, jak i już ugotowane. 

Jeśli zdecydujesz się na zamrożenie surowych uszek, ułóż je jedną warstwą na desce pokrytej papierem do pieczenia i pamiętaj, aby się nie dotykały. Włóż je do zamrażarki i po ok 1-2 godzinach możesz przełożyć je do woreczków. 

Ugotowane uszka natomiast możesz zamrozić dopiero po ostygnięciu, ale reszta kroków powinna być podobna do uszek nieugotowanych.

Tak przygotowane uszka możesz przechowywać w zamrażarce ok. 3-4 miesiące. Smacznego!