Przygotowanie
Otwórz puszkę cieciorki, odcedź ją, zachowując około 2 łyżek zalewy z puszki (lub użyj kilku łyżek wody z gotowania). Upewnij się, że puree z pieczonej dyni nie jest zbyt wodniste. Jeśli tak się zdarzy odciśnij nadmiar płynu tak, aby masa była gęstsza. Przełóż cieciorkę do pojemnika blendera lub miski do miksowania, dodaj oliwę i rozpocznij miksowanie, w razie potrzeby wlewając po trochu zalewy lub wody, aby ułatwić uzyskanie kremowej konsystencji.
Gdy cieciorka zostanie już wstępnie zblendowana — dodaj puree z dyni, masło orzechowe, czosnek, przyprawyoraz sól i pieprz. Miksuj dalej aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Przełóż gotową pastę do miseczki lub pojemnika, udekoruj pestkami dyni, skrop oliwą i posyp płatkami chili lub przyprawą curry.

