5 1920X600 (2)

Grillowane szparagi - TOP 5 przepisów na grilla

4 Osoby 30 Minuty

Sezon na szparagi trwa niezwykle krótko, dlatego warto wykorzystać ich potencjał i wypróbować je w różnych konfiguracjach. Popularne propozycje na bazie szparagów to często połączenie szparagów z jajkiem, makarony ze szparagami lub risotto. A jak smakują szparagi z grilla? Spróbuj naszych ulubionych przepisów w tym sezonie grillowym!  

Jak przygotować szparagi na grilla?

Pierwszym etapem jest wybór odpowiednich szparagów - wybierz te o żywym, zielonym kolorze. Pamiętaj, aby każda łodyga była jędrna i twarda, unikaj zwiędniętych, miękkich szparagów - najprawdopodobniej są już nieświeże. 

Umyj szparagi - usuniesz tym samym wszystkie zanieczyszczenia i piasek, który często pozostaje na szparagach. Dokładnie osusz je ręcznikiem papierowym. 

Szparagi mają zdrewniałe końce, które są twarde i włókniste. Można je łatwo usunąć: Złap każdy szparag przy jego końcówce, następnie delikatnie go zegnij aż sam się złamie. Dokładnie w tym miejscu, w którym kończy się zdrewniała łodyga. Jeśli im nie ufasz, możesz śmiało odciąć około 2 cm końcówki szparaga nożem. 

Pamiętaj, żeby nie usuwać główek młodych szparagów - to ich najpyszniejsza część!

Najlepsze przepisy na grillowane zielone szparagi

Poniżej znajdziesz 5 najlepszych przepisów, którymi możesz zaskoczyć swoich gości na grillu! Oczywiście nawet klasyczne szparagi, polane tylko oliwą i ugrillowane będą pyszną propozycją, ale jeśli chcesz zapoznać się z nowymi odsłonami klasycznych szparagów - sprawdź nasze przepisy!

Grillowane szparagi z cytryną i parmezanem

Pyszna propozycja dla fanów włoskiej kuchni - połączenie szparagów z parmezanem i cytryną to prosty sposób, aby podbić ich naturalnie pyszny smak. Dodatek kwaśnej cytryny i intensywnego i wyrazistego w smaku parmezanu sprawia, że nie można się im oprzeć. 

Składniki

Przygotowanie:

  1. Oczyść szparagi i usuń zdrewniałe końce.
  2. Skrop szparagi oliwą z oliwek i posyp solą oraz pieprzem.
  3. Grilluj szparagi na średnim ogniu przez 5-7 minut, obracając je od czasu do czasu, aż będą miękkie i lekko przypieczone.
  4. Przed podaniem skrop szparagi sokiem z cytryny, posyp skórką cytrynową oraz startym parmezanem.

2. Grillowane szparagi z czosnkiem i migdałami

Grillowane szparagi z dodatkiem czosnku to klasyczna propozycja, którą podkręcają migdały, które nadają daniu element chrupkości. Te warzywa najlepiej smakują w prostych połączeniach, dlatego najlepsze przepisy na grillowane szparagi zawierają tylko kilka składników. 

Składniki

Przygotowanie:

  1. Obierz szparagi i usuń zdrewniałe końcówki.
  2. Wymieszaj oliwę z czosnkiem, solą i pieprzem.
  3. Skrop szparagi przygotowaną mieszanką i grilluj na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż będą miękkie.
  4. W tym samym czasie, na małej patelni, upraż płatki migdałowe na złoty kolor.
  5. Przed podaniem posyp szparagi uprażonymi migdałami.

3. Grillowane szparagi z prosciutto

Często spotyka się przepisy na szparagi z boczkiem, jednak warto dać szansę również przepisowi na szparagi z grilla z prosciutto! Jest to prosty przepis, ale niezwykle efektowny! Wyglądają bardzo ładnie, a smakują jeszcze lepiej.

Składniki

Przygotowanie:

  1. Umyj szparagi i usuń zdrewniałe końce.
  2. Owiń każdy szparag plasterkiem prosciutto.
  3. Skrop oliwą z oliwek i delikatnie posól oraz popieprz.
  4. Grilluj na średnim ogniu przez 5-7 minut, obracając co jakiś czas, aż prosciutto będzie chrupiące, a szparagi miękkie.

4. Grillowane szparagi z serem feta i miętą

Smaczny przepis, który wyróżnia się wśród innych świeżością! Dodatek mięty i fety sprawia, że szparagi zielone przeniosą Cię do słonecznej Grecji. Inspiracja kuchnią tego kraju na pewno sprawdzi się na grillu!

Składniki

Przygotowanie:

  1. Umyj szparagi i usuń zdrewniałe końce.
  2. Skrop oliwą z oliwek i przypraw solą oraz pieprzem.
  3. Grilluj na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż będą miękkie i lekko przypieczone.
  4. Przed podaniem posyp pokruszonym serem feta i świeżą miętą.

5. Grillowane szparagi z glazurą balsamiczną 

Szparagi grillowane w nieco bardziej nowoczesny sposób. Połączenie miodu i octu balsamicznego na szparagach stanie się pyszną, lekko słodką glazurą. 

Składniki

Przygotowanie:

  1. Oczyść szparagi i pozbądź się twardych końcówek.
  2. Wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i miód.
  3. Skrop szparagi przygotowaną glazą i przypraw solą oraz pieprzem.
  4. Grilluj na średnim ogniu przez 5-7 minut, obracając od czasu do czasu, aż będą miękkie i lekko przypieczone.
  5. Przed podaniem skrop szparagi pozostałą glazą balsamiczną.

Zrób szparagi z grilla - wykorzystaj krótki sezon!

Lubisz szparagi? Pamiętaj, że sezon na szparagi mija szybko - wykorzystaj go najlepiej jak możesz. Spróbuj dodawać je do wielu dań, a jeśli nie masz w planach grillowania - możesz zrobić je na patelni grillowej czy domowym grillu elektrycznym. Smacznego!