Sezon na szparagi trwa niezwykle krótko, dlatego warto wykorzystać ich potencjał i wypróbować je w różnych konfiguracjach. Popularne propozycje na bazie szparagów to często połączenie szparagów z jajkiem, makarony ze szparagami lub risotto. A jak smakują szparagi z grilla? Spróbuj naszych ulubionych przepisów w tym sezonie grillowym!
Jak przygotować szparagi na grilla?
Pierwszym etapem jest wybór odpowiednich szparagów - wybierz te o żywym, zielonym kolorze. Pamiętaj, aby każda łodyga była jędrna i twarda, unikaj zwiędniętych, miękkich szparagów - najprawdopodobniej są już nieświeże.
Umyj szparagi - usuniesz tym samym wszystkie zanieczyszczenia i piasek, który często pozostaje na szparagach. Dokładnie osusz je ręcznikiem papierowym.
Szparagi mają zdrewniałe końce, które są twarde i włókniste. Można je łatwo usunąć: Złap każdy szparag przy jego końcówce, następnie delikatnie go zegnij aż sam się złamie. Dokładnie w tym miejscu, w którym kończy się zdrewniała łodyga. Jeśli im nie ufasz, możesz śmiało odciąć około 2 cm końcówki szparaga nożem.
Pamiętaj, żeby nie usuwać główek młodych szparagów - to ich najpyszniejsza część!
Najlepsze przepisy na grillowane zielone szparagi
Poniżej znajdziesz 5 najlepszych przepisów, którymi możesz zaskoczyć swoich gości na grillu! Oczywiście nawet klasyczne szparagi, polane tylko oliwą i ugrillowane będą pyszną propozycją, ale jeśli chcesz zapoznać się z nowymi odsłonami klasycznych szparagów - sprawdź nasze przepisy!
Grillowane szparagi z cytryną i parmezanem
Pyszna propozycja dla fanów włoskiej kuchni - połączenie szparagów z parmezanem i cytryną to prosty sposób, aby podbić ich naturalnie pyszny smak. Dodatek kwaśnej cytryny i intensywnego i wyrazistego w smaku parmezanu sprawia, że nie można się im oprzeć.