Grill kojarzy się nam z daniami na słono, karkówką, kiełbaską, czy pysznymi przekąskami z warzyw. Jednak zapominamy, że na grillu można przygotować pyszne desery! Które owoce nadają się do grillowania i jak je przygotować?
Owoce na grilla - które będą najlepsze?
Do przygotowania słodkich deserów owocowych na grillu wybieraj te owoce, które są dosyć twarde i trzymają kształt. Najlepiej sprawdza się np: ananas, brzoskwinie, jabłka, banany, czy gruszki. Możesz je grillować samodzielnie lub z dodatkiem np. serów, czy dodatków orzechowych. W dalszej części artykułu znajdziesz przepisy na pyszne, owocowe przekąski z grilla!
Jakich owoców na grilla unikać?
Delikatne owoce leśne, maliny czy truskawki są zbyt małe i zbyt miękkie, żeby dało się z nich przyrządzić dobre potrawy z grilla. Unikaj także owoców cytrusowych - mogą stać się gorzkie w kontakcie z grillem. Melon i mango, mimo że pasują do wielu potraw z grilla, lepiej żeby pozostały stosowane na surowo - grillowane stają się zbyt miękkie i rozpadają się, a smak tego nie wynagradza.
TOP 5 owocowych przekąsek z grilla
Poniżej znajdziesz 5 najlepszych przepisów na dania z grilla z wykorzystaniem owoców. Wykorzystaj je podczas następnego grillowania, a zaskoczysz swoich gości pysznym deserem na zakończenie grilla, po ciężkich, mięsnych daniach.
Grillowany ananas z cukrową panierką
Do tego przepisu najlepiej sprawdzi się świeży ananas, który należy uprzednio obrać i wydrążyć z niego środek. Jakie składniki się jeszcze przydadzą?