Przygotowanie
Najpierw przygotuj kapustę: włóż całą główkę do wrzącej wody i gotuj 2–3 minuty, by liście zmiękły i łatwiej dały się oddzielać. Ostrożnie zdejmuj liście, usuwając twarde nerwy. Ryż ugotuj na pół twardo. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę z czosnkiem, a potem ostudź. W dużej misce połącz mięso z ryżem i przestudzoną cebulą, dodaj jajko oraz przyprawy – sól, pieprz, majeranek, oregano – i wyrabiaj ręką, aż masa będzie jednolita i sprężysta. Na każdy liść kapusty nałóż porcję farszu, złóż boki, a potem zwiń roladkę, układając je ciasno w naczyniu „łączeniem” do dołu.
Nagrzej piekarnik do 180 °C. Pomidory wraz z czosnkiem ułóż na blasze, skrop oliwą, posyp solą, pieprzem i opcjonalnie cukrem, dodaj zioła i chili. Piecz 45 minut, aż się lekko zrumienią i zmiękną. Następnie przestudź, usuń gałązki i zblenduj warzywa wraz z czosnkiem na gładki lub lekko ziarnisty sos. Przelej część sosu na gołąbki (tak, by sięgnął do ok. ⅔ wysokości), przykryj i duś w piekarniku przez 45 minut, aż kapusta będzie miękka, a smaki się połączą. Na ostatnie 10 minut możesz odkryć naczynie, by wierzch lekko przyrumienić. Podawaj gorące, polane resztą sosu.