Przygotowanie:
Gofry: Oddziel białka od żółtek. Żółtka zmiksuj z mlekiem i olejem. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól – wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do ciasta. Piecz gofry w dobrze rozgrzanej gofrownicy do złotego koloru (ok. 3–5 minut, zależnie od sprzętu).
Krem bananowy: Ubij śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem na sztywno. Banana rozgnieć na gładką masę (lub zblenduj) i skrop odrobiną soku z cytryny. Delikatnie połącz ubitą śmietankę z bananem, mieszając szpatułką.
Dekorowanie: Na lekko przestudzone gofry nałóż porcję kremu bananowego. Udekoruj świeżymi owocami: plasterkami truskawek, moreli i całymi borówkami.
Netto życzy smacznego!