Faworki 3

Faworki (chrust) - idealne na Tłusty Czwartek

6 Osoby 60 Minuty

Składniki:

Dodatkowo:

Wykonanie:

Przesiej mąkę do miski razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj sól i wymieszaj. Zrób wgłębienie w mące i wlej do niego żółtka, kwaśną śmietanę oraz spirytus. Połącz dokładnie wszystkie składniki, a na koniec dodaj roztopione masło. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie. Wyłóż ciasto na stolnicę i uderzaj  w nie wałkiem, aby je napowietrzyć i uelastycznić. Przewracaj ciasto na drugą stronę kilka razy i uderzaj. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. Rozwałkuj 1/4 ciasta na bardzo cienki placek (możesz użyć maszynki do makaronu). Resztę ciasta trzymaj zawiniętą w folii. Wytnij nożem lub radełkiem paski. W środku każdego zrób nacięcie i przewlecz przez nie jeden koniec ciasta. Złap za końce i delikatnie rozciągnij faworek. Odkładaj pod ściereczkę podczas wycinania kolejnych. Rozgrzej olej lub smalec do 170-180 °C i smaż kilka faworków jednocześnie przez około 1 minutę na złoty kolor. Układaj usmażone faworki na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem. 

Netto życzy smacznego!