Eklery

Eklery z mango i białą czekoladą

6 Osoby 5 Minuty

Ciasto parzone:

Confit:

Ganache ze świeżego mango:

Ciasto parzone: Wodę, mleko, masło, cukier i sól umieść w garnuszku z grubym dnem i podgrzewaj na małej mocy palnika, aż masło się stopi. Doprowadź płyn do wrzenia. Odmierz odpowiednią ilość mąki i przesiej. Przesyp mąkę do garnuszka z płynnymi składnikami i mieszaj energicznie. Umieść garnek ponownie na palniku i na małej mocy palnika mieszaj, aż masa będzie gładka i będzie miała konsystencję pasty, która będzie odchodziła od ścianek rondla ok. 2 minuty.[Podział zawijania tekstu]Masę przełóż do miski, aby przestygła ok. 5 minut. Po tym czasie przełóż ją do misy miksera, ustaw na średnie obroty i stopniowo dodawaj jajka. Kolejne jajko dodaj w momencie, kiedy poprzednie wchłonie ciasto. Miksuj do połączenia, aż masa będzie gładka. Nie może być zbyt rzadka. Ciasto powinno swobodnie opadać z łopatek miksera. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z tylką do eklerów i wyciskaj ciasto na macie silikonowej. Przed pieczeniem oprósz obficie cukrem pudrem. Eklery piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C ok. 45 min.  W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika! Następnie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, aby eklery podeschły ok. 15 minut. Wyjmij z piekarnika i studź na kratce. Eklery napełnij gotowym config oraz ganachem. Wierzch posyp cukrem pudrem.  

 

Ganache: Pokrój świeże mango w kostkę i zamroź je. Następnie wyjmij i zmiksuj mrożone kawałki mango, aż będą całkowicie gładkie. Delikatnie podgrzej puree z mango w rondlu na małym ogniu, aż będzie ciepłe, ale nie wrzące. Dodaj do niego masło i mieszaj, aż się rozpuści. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, dodaj do niej ciepłe puree. Następnie zblenduj na gładko.  

Pozostaw ganache w temperaturze pokojowej, aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji. W razie potrzeby krótko schładzaj w lodówce. 

 

Confit: Puree z mango podgrzej w garnku. W misce wymieszaj cukier i pektynę. Dodaj mieszankę do ciepłego puree (powinno mieć ok. 40 stopni C). Wymieszaj i zagotuj. Do gotującego się mango dodaj sok z cytryny. Wymieszaj. Gotowe confit odstaw do wystudzenia, następnie włóż do lodówki do stężenia.  

 

Netto życzy smacznego!