Przygotowanie:
Żelatynę wsyp do małej miseczki i zalej 50 g zimnej wody. Odstaw na kilka minut, aż napęcznieje.
Świeże maliny (lub borówki) zblenduj razem z cukrem i 50 ml wody. Owoce przetrzyj przez drobne sito, aby pozbyć się pestek lub skórek – żelki muszą być gładziutkie i delikatne w strukturze.
Do przetartego puree owocowego dodaj upłynnioną żelatynę oraz sok z cytryny/limonki. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowy płyn owocowy wlej do silikonowych foremek. Jeśli chcesz uzyskać efekt idealnej powierzchni – możesz delikatnie stuknąć foremką o blat, by pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza. Wstaw foremki do lodówki na minimum 3 godziny, aż żelki całkowicie stężeją. Potem wystarczy je delikatnie wyjąć i gotowe!
Netto życzy smacznego!