Żelki1 1

Domowe żelki owocowe

4 Osoby 15 Minuty

Składniki (na jedną porcję – malinową lub borówkową):

Przygotowanie: 

Żelatynę wsyp do małej miseczki i zalej 50 g zimnej wody. Odstaw na kilka minut, aż napęcznieje. 

Świeże maliny (lub borówki) zblenduj razem z cukrem i 50 ml wody. Owoce przetrzyj przez drobne sito, aby pozbyć się pestek lub skórek – żelki muszą być gładziutkie i delikatne w strukturze. 

Do przetartego puree owocowego dodaj upłynnioną żelatynę oraz sok z cytryny/limonki. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowy płyn owocowy wlej do silikonowych foremek. Jeśli chcesz uzyskać efekt idealnej powierzchni – możesz delikatnie stuknąć foremką o blat, by pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza. Wstaw foremki do lodówki na minimum 3 godziny, aż żelki całkowicie stężeją. Potem wystarczy je delikatnie wyjąć i gotowe!  

Netto życzy smacznego!