Ciężko jest wyobrazić sobie upalne letnie dni bez pysznych lodów. Najlepsze są te domowej roboty, które możesz przygotować wedle swoich upodobań smakowych - słodkie lub mniej słodkie, mleczne lub owocowe, z dodatkami, albo w wersji klasycznej. Wbrew pozorom do ich przygotowania nie trzeba mieć ekstremalnych zdolności kulinarnych, a jedynie chęci, kilka prostych składników i trochę miejsca w zamrażarce. Przygotowanie zajmuje chwilę, a co najważniejsze – dokładnie wiesz, co jesz. Jak w prosty sposób zrobić domowe lody, które zachwycą każdego?
Twórz własne smaki – baza i dodatki do lodów
Przygotowanie domowych lodów jest prostsze, niż się wydaje, a wszystko zależy od wyboru odpowiednich składników bazowych. Zazwyczaj używa się śmietanki, mleka, jogurtu albo owoców. Aby nadać lodom słodyczy, warto dodać miód, syrop klonowy, cukier lub inny słodzik. Ogromną zaletą domowych lodów jest to, że sami decydujemy o ich smaku i dodatkach. Co ważne, domowe lody nie muszą ograniczać się wyłącznie do owoców. Możesz stworzyć bardziej kremowe lody, dodając np. masło orzechowe, pastę pistacjową czy serek mascarpone. Nie bój się eksperymentów! Dzięki temu domowe lody mogą być za każdym razem inne, a przy tym dokładnie takie, jakie lubisz.