Przepisy Na Domowe Lody

Domowe lody – najlepsze sposoby na szybkie lody

6 Osoby 120 Minuty

Ciężko jest wyobrazić sobie upalne letnie dni bez pysznych lodów. Najlepsze są te domowej roboty, które możesz przygotować wedle swoich upodobań smakowych - słodkie lub mniej słodkie, mleczne lub owocowe, z dodatkami, albo w wersji klasycznej. Wbrew pozorom do ich przygotowania nie trzeba mieć ekstremalnych zdolności kulinarnych, a jedynie chęci, kilka prostych składników i trochę miejsca w zamrażarce. Przygotowanie zajmuje chwilę, a co najważniejsze – dokładnie wiesz, co jesz. Jak w prosty sposób zrobić domowe lody, które zachwycą każdego?

Twórz własne smaki – baza i dodatki do lodów

Przygotowanie domowych lodów jest prostsze, niż się wydaje, a wszystko zależy od wyboru odpowiednich składników bazowych. Zazwyczaj używa się śmietanki, mleka, jogurtu albo owoców. Aby nadać lodom słodyczy, warto dodać miód, syrop klonowy, cukier lub inny słodzik. Ogromną zaletą domowych lodów jest to, że sami decydujemy o ich smaku i dodatkach. Co ważne, domowe lody nie muszą ograniczać się wyłącznie do owoców. Możesz stworzyć bardziej kremowe lody, dodając np. masło orzechowe, pastę pistacjową czy serek mascarpone. Nie bój się eksperymentów! Dzięki temu domowe lody mogą być za każdym razem inne, a przy tym dokładnie takie, jakie lubisz.

Lody wysokobiałkowe

Składniki

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę mleka. Włóż do zamykanego pojemnika i zamroź na 2–3 godziny, mieszając co godzinę dla lepszej konsystencji.

Domowe lody pistacjowe 

Składniki

Sposób przygotowania:

W rondelku delikatnie podgrzej mleko z cukrem i pastą pistacjową. Mieszaj, aż cukier i pasta się roztopią i połączą z mlekiem do gładkiej konsystencji. Zdejmij z ognia i dodaj śmietankę oraz wanilię. Ostudź masę i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Przelej do pojemnika i zamrażaj, mieszając co 30–60 min przez pierwsze 3 godziny (lub użyj maszynki do lodów, jeśli masz). Gotowe lody posyp posiekanymi pistacjami przed podaniem.

Lody śmietankowe z 3 składników

Składniki

Sposób przygotowania:

Ubij śmietankę na sztywno. Dodaj mleko skondensowane i wanilię – delikatnie wymieszaj łopatką. Przełóż masę do pojemnika i zamrażaj przez min. 4–5 godzin. Baza idealna do wzbogacenia: dodaj czekoladę, owoce, orzechy, ciasteczka itp.

Sorbet owocowy

Składniki

Sposób przygotowania:

Do blendera wrzuć owoce, dodaj sok z cytryny oraz słodzik (jeśli używasz). 

Miksuj do uzyskania masy o gładkiej, gęstej konsystencji (jak sorbet). Podawaj od razu lub schłodź 30 minut w zamrażarce dla twardszej konsystencji. Najlepszy do podania w waflach lub pucharkach – możesz zmiksować różne owoce dla oryginalnych smaków.

Domowe lody – dlaczego warto je robić samemu?

Przygotowanie lodów w domu to nie tylko przyjemność, ale też wiele korzyści. Przede wszystkim mamy pełną kontrolę nad składnikami. Nie ma w nich sztucznych dodatków, konserwantów czy nadmiaru cukru. To, co wykorzystamy, zależy od nas, dzięki temu możemy przygotować wersję klasyczną, fit, wegańską albo wysokobiałkową. Kolejną zaletą jest prostota, ponieważ do ich wykonania wystarczy blender i zamrażarka. Domowe lody często są lepsze niż te ze sklepu, a ich przygotowanie da wiele satysfakcji, dużo radości i przyjemności w każdym kęsie.