Cytrynowy deser z kruszonką i bezą włoską
Zobacz produkty z przepisów dostępne tylko w NettoCytrynowy curd:
Kruszonka:
Beza włoska:
WYKONANIE: Cytrynowy curd.
W metalowej lub szklanej misce mieszamy ze sobą sok z cytryny, cukier i jajka, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie umieszczamy miskę ze składnikami nad parą - np. na wysokim rondelku z gotującą się wodą, ale tak, by woda nie dotykała miski. Podgrzewamy do momentu, aż mieszanina osiągnie 80°C – wtedy zdejmujemy ją z palnika. Gdy temperatura curdu spadnie do 60°C, dodajemy do niego miękkie masło i całość blendujemy.
Kruszonka.
Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy je między palcami do uzyskania małych grudek ciasta. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 160°C z funkcją góra – dół. Kruszonkę pieczemy przez około 10-13 minut. Można ją przemieszać co jakiś czas w trakcie pieczenia, aby się nie przypaliła. Gotowe ciasto studzimy na kratce.
Beza włoska.
Do małego garnuszka wsypujemy 125 g cukru, dolewamy 30 ml wody, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu do uzyskania temperatury 118°C. W międzyczasie umieszczamy białka w misie miksera. Gdy gotujący się syrop osiągnie ok. 110°C, zaczynamy ubijać białka w mikserze na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo, łyżeczka po łyżeczce, 20 g cukru. Zdejmujemy z palnika garnuszek z syropem, zmniejszamy obroty miksera i cienką strużką, powoli wlewamy do misy syrop cukrowy. Miksujemy przez kolejne 6-10 minut, aż beza stanie się gęsta i lśniąca.
Przygotowujemy pucharki i na spód każdego wsypujemy trochę kruszonki, którą następnie pokrywamy warstwą curdu. Czynność powtarzamy raz jeszcze, tak aby pucharki były wypełnione do ¾ wysokości. Na wierzch deserów wyciskamy bezę przez rękaw cukierniczy i opalamy ją za pomocą palnika cukierniczego.
SMACZNEGO!