Buleczki

Cytrynowe scones z melisą

5 Osoby 45 Minuty

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski. Wsyp cukier oraz sól i wymieszaj. Wsyp posiekane listki melisy, otartą skórkę z cytryny i wymieszaj. Wlej śmietankę wymieszaną z jajkiem i szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm delikatnie podsypując mąką. Wykrawaj szklanką lub foremką z ostrymi krawędziami krążki o średnicy ok. 5 cm - 6 cm. Bułeczki poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj z wierzchu mlekiem. Piecz w temperaturze 200ºC około 20 - 25 minut. Studź na kratce. Podawaj na ciepło lub zimno z masłem, konfiturą lub bitą śmietaną.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!