Wykonanie
W misie miksera umieść jajka, mleko i śmietankę, a następnie wsyp cukier, mąkę sól, drożdże instant oraz mleko w proszku. Z droższy świeżych przygotuj wcześniej rozczyn. Wyrabiaj składniki, aż połączą się w gładką masę. Dodaj miękkie masło i nadal wyrabiaj, aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie. Przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aż objętość ciasta się podwoi.
W międzyczasie przygotuj nadzienie: masło wymieszaj z cukrem, cynamonem i szczyptą soli. Mieszaj aż powstanie jednolita masa. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 40 cm x 50 cm i równomiernie rozsmaruj nadzienie. Zwiń ciasto w ciasny rulon i pokrój na dwanaście równych kawałków, najlepiej przy użyciu nitki. Ułóż je na przygotowanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na chwilę — następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 °C i piecz przez około 25 - 30 minut aż nabiorą złocistego koloru i będą sprężyste w dotyku. W tym czasie przygotuj polewę. Ucieraj rózgą kuchenną cukier puder, serek śmietankowy, masło i ziarenka wydrążone z laski wanilii do momentu masa będzie kremowa i gładka. Cynamonki wyjmij z piekarnika i jeszcze ciepłe posmaruj kremową polewą.

