Jablecznik Bp

Ciasto z jabłkami

6 Osoby 60 Minuty

Składniki

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza i wyłóż dno tortownicy o średnicy 20 cm papierem do pieczenia. Obierz jabłka i usuń gniazda nasienne. Podziel jedno jabłko wzdłuż na ćwiartki i pokrój je cienko w plastry. Pozostałe jabłka pokrój w kostkę i odłóż na bok. Do dużej miski przesiej przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone masło i rozcieraj między palcami do powstania kruszonki. Dodaj cukier, pokrojone jabłka, skórkę z cytryny oraz jajka. Całość zmiksuj. Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy, na wierzchu ułóż plasterki jabłek. Piecz ciasto przez 40 minut, potem wyjmij i odstaw do schłodzenia. Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!