Piekarnik rozgrzej do 180°C (góra-dół), a formę o wymiarach około 22 × 22 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj rózgą lub łyżką jajko, kefir, olej i cukier. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Ponownie krótko wymieszaj – tylko do połączenia składników. Ciasto przelej do przygotowanej formy, wyrównaj, a na wierzchu rozsyp czarne porzeczki. Kruszonkę przygotuj, rozcierając palcami zimne masło z cukrem, mąką i matchą, aż powstaną drobne grudki. Gotową kruszonkę posyp równomiernie na owocach. Piecz przez około 45–50 minut – wierzch powinien być złoty, a patyczek suchy. Odstaw do przestudzenia przed pokrojeniem – choć jeszcze delikatnie ciepłe ciasto smakuje wyjątkowo pysznie.
Netto życzy smacznego!