Ilość porcji: 16-18 ciastek
Wykonanie:
Masa serowa: Do miski dodaj serek śmietankowy, wanilię i cukier. Miksuj mikserem na średnich obrotach, aż masa stanie się puszysta. Nałóż masę serową na papier do pieczenia 16-18 porcji. Zamroź kulki sernika, aż będą twarde.
Ciastka: Osusz ręcznikiem papierowym puree z dyni dwa, a nawet trzy razy, aby wchłonął płyn. W średniej misce utrzyj miękkie masło z cukrem, aż masa będzie puszysta. Następnie dodaj żółtka, zmiksuj. Dodaj dynię, zmiksuj. Następnie dodaj przyprawy korzenne, proszek do pieczenia, sodę i mąkę. Ucieraj aż ciasto się połączy. Podziel ciasto na 16-18 części, spłaszcz. W środku umieść zmrożoną masę serową. Uformuj kulki. Każdą możesz obtoczyć w cukrze, możesz też ten etap pominąć. Ciastka wyłóż w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz ok. 15 minut. Następnie studź na kratce.

