Przygotowanie:
W misie miksera lub dużej misce wymieszaj roztopione masło z cukrem. Dodaj jajko. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie przesiej mąkę z sodą. Dodaj sól. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę. Za pomocą łyżki do lodów lub zwykłej łyżki uformuj kulki ciasta (ok. 1,5 łyżki każda). Ułóż je na blasze i wstaw do lodówki na minimum 20 minut (im dłużej, tym lepiej). Nadmiar ciasta można zamrozić i upiec później.
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej kulki ciasta. Piecz 15 minut, aż brzegi będą lekko złociste. Jeśli ciastka są większe to piecz ok. 18-20 minut. Środek powinien być lekko niedopieczony, dzięki temu po wystudzeniu są miękkie. Po wyjęciu z piekarnika oprósz solą morską. Pozostaw ciasteczka na blasze na 5 minut, aby „doszły” podczas stygnięcia. Podawaj jeszcze ciepłe lub całkowicie wystudzone.