PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój na plastry grubości około 1 cm. Następnie pokrój na paski o szerokości od 1 do 1,5 cm. Tak by otrzymać kształt frytki. Jeśli masz możliwość krojenia na karbowane frytki wizualnie będzie zdecydowanie atrakcyjniej! Długość pojedynczej frytki dowolna. Im dłuższa, tym lepsza. Frytki wrzuć do osolonego wrzątku. Doprowadź do wrzenia. Od ponownego zagotowania wody gotuj 3 minuty.
Frytki odsącz z wrzątku i natychmiast przełóż do zimnej wody. Ponownie odcedź. Gotowe oprósz skrobią ziemniaczaną i wymieszaj. Powinna pokryć całe frytki. Wstaw do lodówki na 30 minut. Schłodzone frytki smaż do zrumienienia w rozgrzanym oleju do 180°C oleju. Podawaj oprószone solą i przyprawami.