BURGER 2

Burgery z mielonej wołowiny z halloumi i karmelizowaną cebulą

8 Osoby 75 Minuty

Składniki - Kotlety wołowe

Składniki - Karmelizowana cebula

Składniki - Burgery

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj i przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym. Duś na średnim ogniu przez 4-5 minut, aż zmiękną i lekko się zrumienią. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

W dużej misce umieść mięso wołowe mielone, sos sojowy, ocet, cukier, pieprz i wędzoną paprykę. Dodaj wystudzoną cebulę z czosnkiem. Dokładnie wymieszaj całość czystymi rękami przez około 2 minuty, formując jednolitą masę. Przykryj i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Czerwoną cebulę posiekaj w cienkie półkrążki. W garnku z grubym dnem umieść posiekaną cebulę, ocet jabłkowy, sok winogronowy, sok pomarańczowy, brązowy cukier, suszoną żurawinę, białą gorczycę i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez około 40-45 minut, mieszając co 10 minut, aż masa znacznie zgęstnieje i nabierze głębokiego, karmelowego koloru.

Jeśli po tym czasie w garnku wciąż znajduje się zbyt duża ilość płynu, gotuj bez przykrycia jeszcze przez 5-7 minut na nieco większym ogniu. Zdejmij z ognia i pozostaw karmelizowaną cebulę na kilka minut do ostudzenia. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj. Przełóż do czystego słoika lub miski.

Z masy mięsnej uformuj 8 okrągłych, lekko spłaszczonych kotletów (około 100-110 g każdy) i odstaw do lodówki. Upewnij się, że w środku każdego kotleta zrobiłeś małe wgłębienie kciukiem - zapobiegnie to kurczeniu się mięsa podczas grillowania. Przed grillowaniem wyjmij je z lodówki około 20-25 minut wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową.

Ruszt grilla natłuść olejem i rozgrzej do średnio-wysokiej temperatury. Ułóż na nim przygotowane wcześniej kotlety wołowe, grilluj 3 minuty z pierwszej strony, następnie obróć i grilluj 2-3 minuty z drugiej strony, zależnie od pożądanego stopnia wysmażenia. Grillowane burgery delikatnie zawiń w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową, odstaw na około 4-5 minut, aby mięso "odpoczęło" i soki się ustabilizowały.

W tym czasie pokrój ser halloumi w plastry o grubości około 0,5 cm i ułóż na grillu. Grilluj po 1-2 minuty z każdej strony, aż ser się lekko zarumieni, zmięknie i pojawią się charakterystyczne paski od grilla. Przekrój wzdłuż na pół 8 bułek do hamburgerów i ułóż na grillu rozciętą stroną w kierunku rusztu, grilluj przez 30-60 sekund do momentu, aż lekko się zarumienią.

Burgery wołowe rozpakuj z folii i papieru do pieczenia, oprósz z obu stron solą morską. Na spodzie każdej grillowanej bułki rozsmaruj ½ łyżki musztardy dijon, następnie układaj kolejno rukolę, burgery wołowe, grillowany ser halloumi oraz karmelizowaną cebulę. Nakryj górną częścią bułki. W razie potrzeby każdego burgera spinaj drewnianym patyczkiem lub wykałaczką. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Netto życzy smacznego!