PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie odcedź, odstaw do wystudzenia i obierz. Przeciśnij je przez praskę. Jeśli nie masz praski, wykorzystaj maszynkę do mielenia.
Z drożdży zrób rozczyn. Umieść je w miseczce, dodaj łyżeczkę cukru i rozcieraj do momentu, aż staną się płynne. Wlej trochę wody ok. 80 ml, dodaj kilka łyżeczek mąki (z 500 gramów) i mieszaj do uzyskania konsystencji rzadkiego jogurtu. Odstaw na ok. 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Pozostałą mąkę przesiej do miski razem z solą. Dodaj ziemniaki, oliwę, rozczyn i odrobinę wody. Zagnieć ciasto używając haka do zagniatania ciasta, w razie potrzeby dolewając więcej wody. Ciasto powinno być elastyczne i nie za rzadkie. Wyrabiaj ok. 10 minut na niskich obrotach miksera. Ciasto przełóż do natłuszczonej olejem miski, wierzch przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
Kolejnego dnia odgazuj ciasto kilka razy zagniatając i podziel ciasto na małe porcje ok. 80 gramowe. Powinno powstać 6 bułeczek. Zwilżonymi dłońmi formuj kuleczki i obtocz bułki w płatkach owsianych. Dzięki temu przykleją się do ciasta. Bułki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką pozostawiając na ok. 50- 60 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 250°C z funkcją grzania góra-dół. Natnij bułki z wierzchu i wstaw do piekarnika spryskując go obficie wodą. Dzięki temu bułeczki po upieczeniu będą miały chrupiącą skorupkę. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz kolejne 10- 12 minut na rumiany kolor. Bułki studź na kratce.