Faszerowane Bataty Www

Bataty faszerowane soczewicą

2 Osoby 45 Minuty

Faszerowane bataty

Dressing

PRZYGOTOWANIE

Faszerowane bataty
Batata umyj i przekrój na pół. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220ºC i piecz ok. 30 minut, aż będzie miękki.
Soczewicę zalej ½ szklanki wrzątku i odstaw na kwadrans.
Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na oleju kokosowym. Wrzuć soczewicę razem z wodą i gotuj na patelni aż będzie miękka. W razie potrzeby dolej więcej wody. Dodaj posiekaną paprykę chili i smaż jeszcze chwilę. Soczewicę przypraw solą i cynamonem do smaku.
Bataty częściowo wydrąż i wypełnij je farszem z soczewicy. Posyp natką pietruszki i podawaj z dressingiem.

Dressing
Jogurt wymieszaj z otartym ząbkiem czosnku o posiekaną natką pietruszki. Przypraw kolendrą i solą do smaku.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!