
Babeczki halloweenowe z pajęczyną z marshmallow
Ciasto
Krem
Pajęczyna
Przygotowanie:
Babeczki: Nagrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę, dodaj olej, mleko i wanilię. Stopniowo wsypuj suche składniki do mokrych, mieszając tylko do połączenia. Rozłóż ciasto do papilotek (do ¾ wysokości). Piecz 18–20 minut, aż patyczek będzie suchy. Odstaw do wystudzenia.
Krem: Utrzyj masło na jasną, puszystą masę (ok. 5 minut). Dodaj stopniowo cukier puder, cały czas miksując. Dodaj serek śmietankowy i wanilię, miksuj krótko, tylko do połączenia. Na końcu wmieszaj barwnik czarny do uzyskania głębokiego, jednolitego koloru.
Pajęczyna: Pianki marshmallow podgrzej krótko w mikrofalówce (ok. 10–15 sekund), aby się rozpuściły i były ciągnące. Odrywaj małe porcje masy i rozciągaj palcami, tworząc cienkie nitki. Ostrożnie nawijaj je na babeczki z kremem, aby utworzyć efekt pajęczyny.
Dekoracja: Każdą babeczkę udekoruj czarnym kremem przy pomocy tylki (np. gwiazdki lub okrągłej). Na wierzch ułóż „pajęczynę” z pianek. Dodatkowo możesz umieścić na środku małe cukrowe oczka.