Angielskie Sniadanie 28

Angielskie śniadanie z wegańskimi kiełbaskami Happy Vege

2 Osoby 25 Minuty

Składniki:

Wykonanie:  

Na patelni rozgrzej tłuszcz: masło roślinne lub olej i usmaż kiełbaski Happy Vege zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na drugiej patelni usmaż jajka sadzone. Pomidory przekrój na połówki i podsmaż na patelni po kiełbaskach. Fasolkę podgrzej w rondelku. Chleb tostowy opiecz w tosterze. Na talerzu ułóż tosty, na nich połóż jajka sadzone, obok ułóż kiełbaski, pomidory i fasolkę. Dopraw solą i pieprzem. 

*zamiast jajek sadzonych możesz przygotować tofucznicę 

Tofucznica 

Składniki:

Wykonanie:  

Otwórz opakowanie kostki tofu (około 200g) i odlej z niego wodę. Podziel tofu na części - 1/3 przełóż do blendera wraz z 50 ml napoju roślinnego i zmiksuj na jednolitą masę. Pozostałą część rozdrobnij palcami na nieregularne, średniej wielkości kawałki. Pokrój drobno jedną średnią cebulę. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła roślinnego na małym ogniu, następnie dodaj posiekaną cebulę. Posól ją odrobiną soli i smaż dalej na małym ogniu. Gdy cebula zmięknie, dodaj opcjonalnie 1/2 łyżeczki kurkumy, a po chwili wlej zblendowaną masę tofu. Mieszaj całość, aż część płynu odparuje i składniki się połączą. Następnie dodaj pokruszone ręcznie tofu, przypraw świeżo mielonym pieprzem i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Smaż dalej na małym ogniu do momentu, aż osiągniesz pożądaną konsystencję potrawy. 

Netto życzy smacznego!