Ananas to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych owoców egzotycznych. Niestety jego charakterystyczna skórka często sprawia kłopot przy obieraniu. Istnieją jednak sprawdzone sposoby na szybkie i łatwe pozbycie się tej powłoki.
Pyszny, soczysty, słodki i zarazem nieco gryzący — taki właśnie jest ananas. To owoc, który może być wspaniałą i zdrową przekąską i idealnym dodatkiem do deserów oraz koktajli. Świetnie smakuje także w towarzystwie dań wytrawnych i pikantnych. Świeży ananas nie tylko smakuje i pachnie doskonale. On tak też wygląda. Prezentuje się po prostu niebywale imponująco, a to z pewnością za sprawą charakterystycznego ''pióropusza'' i skórki.
No właśnie, skórka. Niestety, to co z jednej strony jest zaletą, z drugiej okazać się może także wadą. Obieranie ananasa nie należy bowiem do najłatwiejszych czynności. Jak więc się do tego zabrać, by połowa owocu nie wylądowała w koszu? Mamy kilka sprawdzonych sposobów na to, jak obierać ananasa.
Zanim przejdziesz do obierania – warto wiedzieć, czy owoc nadaje się do spożycia. Jak więc sprawdzić, czy ananas jest już dojrzały? To bardzo proste. Wystarczy wykonać test na liściach. Jeśli z łatwością wychodzą z owocu, oznacza to, że jest on już gotowy do spożycia. Jeśli natomiast musisz się nieco namęczyć, aby je wyrwać, lepiej poczekać kilka dni.
Teraz przechodzimy do części właściwej tekstu, w której podpowiadamy, jak obierać ananasa. Efektowny pancerz może nieco przestraszyć, ale przy pomocy odpowiednich akcesoriów, wiedzy i techniki, łatwo się go pozbędziesz. Do obierania ananasa niezbędny będzie ostry nóż, najlepiej większy, typu ''nóż szefa kuchni''. Oczywiście pamiętaj także o desce do krojenia.
Jeśli wszystko jest gotowe, możesz przystąpić do działania. Pierwszym krokiem będzie odcięcie pióropusza oraz spodu ananasa. Teraz najważniejsze - czyli obieranie skórki. Owoc należy postawić na płaskiej podstawie. Za pomocą noża dokładnie odkrawaj pasma od góry, do dołu. I tak wokół całego ananasa. Jeśli pozostały jakieś brązowe wypustki, powtórz czynność w tych miejscach.
Wiesz już, jak obrać owoc. Pozostaje jednak ostatnia kwestia: jak rozkroić ananasa. W tym przypadku, masz wiele możliwości. Pierwsza i najpopularniejsza polega na przekrojeniu owocu przez jego środek, na przykład na ćwiartki. W ten sposób bardzo łatwo pozbędziesz się twardego środka, po prostu go wycinając. Druga opcja natomiast daje estetyczny efekt okręgów. Jednak, aby cieszyć się takim rezultatem, potrzebujesz specjalnej wykrawarki do ananasa. Z jej pomocą jednym ruchem wytniesz twarde wnętrze. Później wystarczy pokroić owoc w plastry. Ich grubość zależy od twoich preferencji.