Niby sposób stary jak świat, niby każdy zna, ale nie zawsze wychodzi idealnie. Farbowanie jajek w łupinach cebuli nie jest skomplikowane, ale wymaga czasu i precyzji. Oto, jak je prawidłowo wykonać krok po kroku.
Jeśli chcesz uzyskać bardziej intensywny kolor – możesz użyć łupin z cebuli czerwonej. Farbowanie jajek z pomocą cebuli cieszy się olbrzymią popularnością, gdyż jest to metoda ekologiczna i w pełni bezpieczna dla zdrowia. Nie korzystasz bowiem z żadnych chemicznych barwników.
Poza cebulą, do barwienia jajek można wykorzystać również m.in. buraki, czerwoną kapustę, kurkumę czy szpinak. Wywar z buraków czy kapusty można przygotować analogicznie do tego z cebuli. Dla uzyskania bardziej intensywnego koloru, warto po zagotowaniu zostawić jajka w wywarze na kilka godzin. Dzięki temu lepiej „złapią” konkretną barwę. W przypadku farbowania z pomocą kurkumy przepis jest prostszy. Do gotujących się na twardo jajek wystarczy dodać kilka łyżeczek przyprawy. Tutaj również można pozostawić jajka, aby poleżakowały dłużej w wywarze. Ile konkretnie potrzeba czasu? To już zależy od tego, jaki odcień danego koloru chcesz uzyskać.
Tak zabarwione jajka można dodatkowo ozdobić np. wydrapując wzorek lub dekorując je farbą czy mazakiem. Pole do popisu jest ogromne! Jajka farbowane w taki sposób z pewnością będą ozdobą wielkanocnych koszyczków i stołów.