Dla zdecydowanej większości grill nie może obejść się bez dobrze wypieczonego mięsa. Ale jak wybrać dobry produkt, który sprawi, że grill będzie niezapomnianym przyjęciem z rodziną i znajomymi, a nie ciężkim do zjedzenia kawałkiem mięsa?
Przede wszystkim, zwróć uwagę na świeżość mięsa - musi mieć naturalny kolor, w zależności od jego rodzaju może być czerwony, różowy, bordowy. Musi również pachnieć naturalnie, nie mieć wyczuwalnego nieprzyjemnego zapachu. Pamiętaj też, aby nie było pokryte żadnym nalotem lub nie było śliskie (zwłaszcza w przypadku przetworów jak kiełbasy i drobiu). Świeże mięso to jedna z gwarancji grillowego sukcesu!
Zastanów się również, czy zależy Ci na kawałku nieprzetworzonego mięsa, czy na wyrobach mięsnych. Do pierwszej grupy możesz zaliczyć karkówkę, steki, piersi z kurczaka, czy skrzydełka, natomiast istnieją również bardzo popularne na grilla kiełbasy, kaszanki, czy frankfurterki. Wybór zależy od Twoich preferencji, ponieważ każde z tych mięs jak najbardziej sprawdzi się podczas grillowania.
Tutaj również akapit zacznę od słów - wszystko zależy od Twoich preferencji. Tak naprawdę większość mięs będzie dobrze smakowała po ugrillowaniu i odpowiedniemu zamarynowaniu. Testuj i wybieraj na grilla różne mięsa, aby znaleźć swoje ulubione zestawienia. Pamiętaj również że mięso to połowa sukcesu, drugą połowę stanowią przyprawy, marynaty i sposób grillowania.
Najczęstszym wyborem jeśli chodzi o wieprzowinę, jest karkówka i kiełbasa. Ale mięso wieprzowe oferuje o wiele więcej smacznych propozycji! Jeśli lubisz delikatne mięso - wybierz polędwiczki, możesz je pokroić w plastry i ugrillować lub zrobić z nich szaszłyki. Dla fanów chrupiących mięs polecamy kręciołki z boczku, czyli po prostu cienkie plastry boczku zawinięte wokół patyka do szaszłyka, które po wytopieniu tłuszczu stają się chrupiące i pełne smaku. Wieprzowina to również mięso mielone, które możesz wykorzystać np. do stworzenia kotlecików na patykach do szaszłyków, w greckim stylu. Na grillu również możesz przygotować schab, jest to mniej tłusta alternatywa dla popularnej karkówki, która w marynacie będzie smakować tak samo dobrze.
Wołowinę na pewno docenią fani burgerów! To najbardziej popularne danie grillowe, które możesz przygotować z mięsa wołowego. Zmieloną wołowinę wystarczy dobrze przyprawić, uformować płaskie kulki i ugrillować do preferowanego stopnia wysmażenia. Aby dodać swojemu burgerowi bardziej dymnego, grillowego smaku, możesz również podpiec na ruszcie swoją bułkę do burgera! Następnie posmaruj ją sosem, dodaj ulubione warzywa, grillowane mięso oraz przede wszystkim ser i ciesz się pysznym daniem jak z amerykańskiego barbecue!
Oprócz burgerów popularnym wyborem z wołowiny są steki. To jedne z łatwiejszych do przygotowania pozycji, ponieważ jedyne przyprawy, które należy do nich dodać to sól i pieprz. Steki nie wymagają żadnej specjalnej marynaty, ani specjalnego przyprawiania. W przypadku tego mięsa należy się skupić na równomiernym ich grillowaniu, aby mięso nie stało się zbyt suche. Możesz opcjonalnie położyć na steku kawałek masła oraz świeży tymianek lub rozmaryn, choć najlepiej pod sam koniec griloowania. Pamiętaj, że w przypadku wołowiny, mięsa nie muszą być mocno wysmażone, dopuszczalne są również pozycje medium rare, a nawet rare, które są mocno przypieczone na brzegach, a w środku dalej różowe.
W przypadku mięsa drobiowego jest również dużo propozycji, które sprawdzą się na grilla. Zacznijmy od piersi z kurczaka, którą możesz przygotować na mnóstwo sposobów! Wypróbuj np. zamarynować ją z dodatkiem curry, a następnie zrobić z niej orientalne szaszłyki z dodatkiem warzyw. Pierś z kurczaka możesz również grillować solo, w różnych przyprawach i marynatach. Nieco mniej popularne, ale nadal pyszne są skrzydełka z kurczaka. Na szczególną uwagę zasługują te w marynacie z miodem, czosnkiem i sosem sojowym - spróbuj, a Twoi goście na pewno będą zachwyceni. Pierś i udziec z indyka również nadadzą się na grilla, a potraktować je możesz w podobny sposób do ich odpowiedników z kurczaka.
Mięso na grilla najczęściej potrzebuje dobrej marynaty! Jak ją wykonać, aby mięso smakowało intensywnie, ale pasowało do dymnych aromatów grillowych? Przedstawię Ci kilka propozycji!
Marynata BBQ, czyli klasyczna, grillowa marynata o słodko-dymnym smaku. Można kupić ją gotową, ale łatwo wykonać ją również w zaciszu domowym. Wystarczy, że wymieszasz olej, ketchup lub koncentrat pomidorowy, czosnek, cukier lub miód, sos sojowy, imbir, a także suszoną paprykę wędzoną. Mięso pozostaw w niej na kilka, kilkanaście godzin i ciesz się pysznym smakiem grillowanego mięsa.
Dla fanów łagodniejszych smaków sprawdzi się marynata na bazie musztardy miodowej, która będzie lekko słodka w smaku. Dodaj do niej również zioła, np. rozmaryn, paprykę słodką, czosnek, sól i pieprz i oliwę z oliwek. Taka marynata będzie pasowała zarówno do drobiu, jak i mięsa wieprzowego.
Poza tymi propozycjami możesz próbować własnych mieszanek! Podstawą marynaty do grilla zawsze muszą być mokre składniki np. jogurt, olej, czy musztarda. Do bazy dodaj również ulubione przyprawy - paprykę słodką, wędzoną, różne zioła, czosnek, cebulę suszoną, czy chilli, jeśli lubisz pikantne potrawy. Jeśli lubisz lekko słodki smak mięs z grilla, możesz dodać trochę miodu lub wykorzystać musztardę miodową.
To pytanie jest trudne o tyle, że każde dziecko ma swoje preferencje! Ale jednak najczęstszym wyborem dzieci jest pierś z kurczaka, którą możesz delikatnie przyprawić, albo zrobić z niej szaszłyki z warzywami, które dzieci zjedzą chętniej niż świeżą sałatkę. Oprócz tego możesz spróbować podać dzieciom delikatne polędwiczki wieprzowe, które również są miękkie i nie posiadają zbyt wielu tłustych części, których dzieci najprawdopodobniej nie polubią.
Wybór mięs na grilla jest naprawdę duży i ogranicza nas tak naprawdę tylko wyobraźnia! Testuj, próbuj i wybieraj różnorodne produkty, które mogą później zagościć na stałe na Twoim stole podczas grillowania.